Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Buitenbaden balen van kwakkelzomer: "Omzet is ruim 40 procent minder"

11 augustus 2021, 16.05 uur · Aangepast 11 augustus 2021, 17.16 uur · Door Tom Jurriaans

Het pierenbad is leeg en op de ligweide is geen handdoek te bekennen. Bij buitenzwembad Het Baafje in Heiloo balen ze van het wisselvallige weer van de afgelopen weken. Alleen de baantjeszwemmers komen, weer of geen weer, om een frisse duik te nemen. "We hebben betere zomers gehad", vertelt Jan Oostindie van Het Baafje. "Dit valt ons rauw op het dak."

NH Nieuws / Tom Jurriaans

"De solide basis zijn de banenzwemmers", vertelt Oostindie aan NH Nieuws. "Dankzij hen komen we uit de kosten maar helaas blijft de grote massa weg." En dat is best balen want het zijn juist de gezinnen en de dagjesmensen die de kassa doen rinkelen. "Die blijven toch wat langer en kopen een ijsje of een patatje en dat missen we nu." Het zorgt voor ruim 40 procent minder omzet. 

Puzzel

Het zorgt ook voor een logistieke puzzel want elke dag is het weer afwachten hoeveel personeel er in moet worden gezet. "Als de baantjeszwemmers weg zijn aan het einde van de ochtend wordt het rustig. Je kunt beter duizend mensen in je zwembad hebben dan is het ook niet zo saai voor de badmeesters en juffen."

Voor de baantjeszwemmers is het wisselvallige weer minder slecht nieuws. "We komen toch wel", vertelt een oudere dame. "Weer of geen weer, en het voordeel is wel dat we lekker rustig baantjes kunnen trekken. En met de kou valt het ook best wel mee."

Voor de trouwe baantjestrekkers was het woensdag prima weer om een duik te nemen (tekst loopt door onder de video)

Buitenbaden balen van kwakkelzomer - NH Nieuws

Volgens NH-weerman Jan Visser valt het overigens wel mee met de kwakkelzomer als je het op de langere termijn bekijkt. "Het is natuurlijk wel heel wisselvallig maar eigenlijk is het een typisch Hollandse zomer. We zijn gewoon de afgelopen jaren ontzettend verwend met erg warm weer. Denk aan de hittegolf van vorig jaar in augustus, maar ook in de zomers daarvoor waren er meerdere hittegolven."

Recordmaand

Visser erkent dat het de afgelopen tijd geen ideaal strandweer was of weer om lekker in een buitenzwembad verkoeling te zoeken. Toch vergeten we dat we ook best mooie weken hebben gehad. "We vergeten bijvoorbeeld snel dat juni een recordmaand qua warmte was. Toen hadden de mensen alleen nog geen vakantie. Het is dus ook vooral een gevoel dat de mensen hebben."

Jan Oostindie van zwembad Het Baafje geeft de moed in ieder geval nog niet op. "Er komen weer een paar mooie dagen aan en de hoop is dat we nog een keer de 30 graden aantikken. Het beste zou zijn als het in ieder geval wat stabieler wordt. Dat we dus echt een aantal dagen achter elkaar mooi weer hebben."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]