Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Michel Butter over sensationele marathon op Spelen: "Zilver met goud randje"

8 augustus 2021, 17.25 uur · Aangepast 8 augustus 2021, 18.55 uur · Door Stephan Brandhorst

Michel Butter heeft met buitengewone interesse naar de olympische marathon gekeken. De Castricumse marathonloper, die niet werd geselecteerd voor de Spelen, genoot volop van landgenoot Abdi Nageeye die zilver won.

Op 18 april liep Michel Butter de olympische limiet in Enschede - Pro Shots / Action Images

"Ik kon m'n ogen ook niet geloven", zegt Butter in de radio-uitzending van NH Sport. "Ik had Abdi voorin verwacht en een top-10 klassering was wel mogelijk geweest. Maar dit was echt sensationeel. Ik heb echt genoten."

Quote

"Dit was echt sensationeel. Ik heb echt genoten"

Marathonloper Michel Butter

Na een aantal mindere marathons en een kwetsuur aan zijn hamstring, vindt Butter de zilveren medaille van zijn landgenoot een prestatie van formaat. "Ik vond het knap dat hij ervoor koos om met de kopgroep mee te gaan. Hij deed alles erg zorgvuldig."

Moment van de Spelen

Vlak voor het einde van de marathon liep Nageeye samen met zijn trainingsmaatje Bashir Abdi en Lawrence Cherono richting de finish in de strijd om het zilver. Nageeye probeerde zijn vriend Abdi mee te sleuren met enkele handgebaren zodat hij ook op het podium kwam. En dat lukte.

Tekst gaat verder onder de video.

Voor Butter was dit hét moment van de Spelen. "Nageeye was alleen maar bezig met Bashir. Hij zat er helemaal doorheen, maar dankzij de moraal van Nageeye heeft hij nu ook een medaille. Tot de laatste meters liet hij aan Bashir merken: wij worden twee en drie. Dit zijn twee medailles met een gouden randje. Dat is ook waar de Spelen om draait."

Quote

"Tot de laatste meters liet hij aan Bashir merken: wij worden twee en drie. Dit zijn twee medailles met een gouden randje"

Marathonloper Michel Butter

Waterschandaal

Tijdens de marathon gebeurde nog iets opmerkelijks. Op social media werd verontwaardigd gereageerd op de actie van Morhad Amdouni. De Franse marathonloper gooide alle flesjes om en pakte zelf de laatste, waardoor zijn concurrenten niet konden drinken onderweg.

Butter neemt het voor hem op. "Mensen gingen helemaal los, maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. Met zo'n warme marathon, is het zo lastig om überhaupt een flesje aan te pakken. Hij was in een soort overlevingsmodus. Hij zat er fysiek en mentaal helemaal doorheen. Ik vind het hard en cru om te zeggen dat het bewust is."

Tekst loopt door onder de video.

Holterman

Jill Holterman kwam een dag eerder in actie tijdens de olympische marathon bij de vrouwen. De atlete uit Egmond aan den Hoef eindigde als 63ste. "De meeste vrouwen zaten zes minuten boven haar pr en Jill zat daar iets boven. Ze had natuurlijk een moeizame voorbereiding met blessures, dus ze is zelf volgens mij heel blij met de prestatie die ze heeft geleverd", aldus Butter.

"De race was heel zwaar", zei Holterman tegen NH Sport. "Ik kijk heel tevreden terug op mijn race, omdat ik alles eruit heb gehaald. Ik heb de race zo optimaal mogelijk ingedeeld. Ik begon helemaal achteraan en voor het einde begon ik dames in te halen. De hele weg is voor mij een inhaalrace geweest."

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]