Ga naar Content

Brandweer zoekt huizen 'voor realistische oefening, maar we steken niets in de brand'

Het vrijwillige brandweerkorps in Heemskerk wil weer oefenen, het liefst zo realistisch mogelijk en in de huizen van bewoners van het dorp. Op Facebook vraagt het korps aan Heemskerkers die hun woning, winkelpand of gebouw gaan verbouwen of slopen een paar uur af te staan voor een training. "We steken dingen niet in de brand, maar we hebben wel rookmachines, zoals bij evenementen."

Brandweer Heemskerk in 2000 bij een oefening aan de Hondsbosseweg - Foto: Brandweer Heemskerk

Zo'n oefening gaat er zo realistisch mogelijk aan toe, vertelt Martin Slaager, ploegchef van de Heemskerkse brandweer enthousiast:

"Dan gaat het alarm, alsof het echt is, en doen we een briefing op de kazerne. Onderweg naar de 'brand' volgt wat summiere informatie: brandmelding op de Kerkstraat, melder staat volgens de politie bekend als lastige bewoner, dat soort dingen. En dan moeten ze daar aan de bak."

De Heemskerkse brandweer is altijd op zoek naar geschikte locaties om hun groep van zo'n vijftig vrijwilligers regelmatig te trainen en paraat te houden. Het mooie is: bijna ieder pand is geschikt. "Het kan van alles zijn kleine woninkjes, flatgebouwen", somt Slaager op. "Wij hebben niet zoveel voorwaarden of eisen."

Enige mate van ongemak

Natuurlijk snapt de brandweer dat niet iedereen zit te wachten op een brandweeroefening in zijn of haar huis. "Er is wel enige mate van ongemak, met rookmachines, en we stampen met brandweerlaarzen naar binnen."

Maar soms moet een pand, zoals de brandweer in het Facebookbericht zegt, toch al "gesloopt of flink verbouwd worden". Dat is volgens Slaager voor de brandweer een 'kansmoment', om een goede oefening op poten te zetten.

"En we komen ook weer niet om de boel slopen, of de voordeur in te slaan. We maken van tevoren afspraken, en de vlammen doen we met mooie digitale middelen."

Tekst gaat verder onder het Facebookbericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De laatste tijd waren er door de pandemie niet zoveel oefeningen mogelijk, en werd het tijd voor een oproep op Facebook. Dat werpt volgens Slaager meestal zijn vruchten wel af. "Er is altijd wel iemand die iemand kent, de broer van die z'n vader heeft een zoon... dus dat komt wel goed." 

De oefeningen kunnen ook alle partijen iets opleveren. De brandweer doet 'gebouwkennis' op, en de eigenaar van een pand kan precies laten  vertellen welke maatregelen hij of zij zelf kan nemen in het geval van brand, en welke maatregelen absoluut niet.

"Bijvoorbeeld welke deuren je goed kan afsluiten zodat de rook zich niet kan verspreiden, of de warmte."

'Leuk' werk

En het is misschien niet helemaal het goede woord, maar de oefeningen en soms ook de echte branden, zijn voor het brandweerkorps ook 'leuk' werk, zegt Slaager.

"Bij een echte brand is het de ellende van anderen en dat moet je ook wel beseffen. Maar in de auto zeggen we wel eens tegen elkaar: 'dat was een mooie fik.'"

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]