Ga naar Content

Ontmantelen 'levensgevaarlijk' baggerdepot begin van nieuwe offshore haven bij Noordpier in Velsen-Noord

Na jaren van dispuut worden de eerste stappen gezet om in Velsen-Noord een nieuwe moderne offshore haven te laten verrijzen. De Energiehaven moet een belangrijke uitvalsbasis worden voor het aanleggen en onderhouden van windparken op de Noordzee. De kade van de nieuwe offshore haven wordt grofweg 580 meter lang.

Foto: Provincie Noord-Holland

Deze week werd gestart met de ontmanteling van de zogeheten Averijhaven, die plaats moet gaan maken voor de nieuwe Energiehaven. Een groot delicaat project waar Rijkswaterstaat voor is ingeschakeld, zo vertelt projectmanager Tjaart Vos. "Dit is niet zomaar een vriendelijk meer wat je ziet, maar een depot met gevaarlijke bagger afkomstig uit bijvoorbeeld de Petroleumhaven. De bagger verplaatsen is dan ook allerminst een sinecure te noemen. Er moeten veel milieutechnische maatregelen worden genomen om dit goed en veilig te kunnen afvoeren naar het depot op de Maasvlakte."

Het slibdepot aan de voet van de Noordpier werd gebruikt als tijdelijke oplossing om de vervuilde baggerspecie op te slaan. De diepte van het depot is vergelijkbaar met de hoogte van vier woonhuizen, waardoor de komende maanden totaal 850.000 kubieke meter aan zwaar vervuilde baggerspecie verscheept zal worden naar Rijksdepot De Slufter. 

Tekst gaat verder onder de video.

Ontmantelen 'levensgevaarlijk' baggerdepot opmaat naar nieuwe offshore haven in Velsen-Noord - NH Nieuws

Na het leeghalen van het depot moet het gebied in mei 2022 door Rijkswaterstaat worden overgedragen aan het consortium dat de haven laat ontwikkelen. Dat bestaat uit het ministerie van I&W, de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam die vorig jaar een overeenkomst ondertekenden.

Ton van der Scheer, voorzitter van ondernemersvereniging OV IJmond, denkt dat de ontwikkelingen leiden tot een impuls voor de IJmond. "Natuurlijk zal er ook overlast gaan ontstaan met deze energietransitie, maar de IJmond kan je hierdoor wel zien als dé groene stekker van Nederland met enorm veel kansen."

"Nieuwe Energiehaven wordt een impuls voor de regio"

Ton van der scheer, voorzitter ov ijmond

Van der Scheer denkt dan vooral aan service gerelateerde bedrijven die kunnen inspelen op de energietransitie. Maar de Energiehaven en de activiteiten op zee kunnen ook aantrekkelijk worden voor jonge werknemers, zo denkt hij. "De mensen die straks van school komen zien hier dus de mogelijkheden. Daarom denk ik dat dit echt een ontzettend mooie ontwikkeling is en vooral kansrijk. Daar moeten we volop op kunnen inspelen", aldus Van der Scheer.

Tata Steel
Om de haven te realiseren heeft Tata Steel vijf hectare grond beschikbaar gesteld, zo laat woordvoerder Ariane Volz weten.  "Tata Steel draagt de energietransitie een warm hart toe en bovendien is het voor onze eigen duurzaamheidsagenda (overgang naar waterstof) ook van belang dat er genoeg groene stroom beschikbaar komt."

Ze vervolgt: "Bovendien geven wij toegang over land via het terrein in Velsen-Noord richting de Energiehaven. Hiermee is vervoer van personeel en bereikbaarheid van hulpdiensten geregeld. Wij nemen niet actief deel in de exploitatie."

De Energiehaven zou begin 2025 klaar moeten zijn voor gebruik.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]