Ga naar Content
West-Friesland

Eerste stadsgesprekken na discussie J.P Coen afgerond, is het doel bereikt?

6 augustus 2021, 12.41 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Maarten Edelenbosch

Met vlogs, podcasts en interviews werden in de afgelopen maanden in Hoorn de stadsgesprekken gevoerd om het gesprek aan te wakkeren over discriminatie en inclusiviteit. Aanleiding was de demonstratie vorige zomer waar na afloop rellen ontstonden rondom het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Maar hebben de stadsgesprekken hun doel bereikt? 

De gemeente besloot deze gesprekken op te zetten na de demonstratie van vorig jaar, waarbij na afloop rellen uitbraken. Zes jongeren werden veroordeeld tot taakstraffen vanwege het gooien met stenen en stoelen waarbij ME'ers en hun paarden werden geraakt. 

Al jaren is er discussie over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Er waren voorstellen voor een referendum, ook lag er een burgerinitiatief om het standbeeld helemaal te verwijderen. In januari nog werden er leuzen door tegenstanders op het beeld aangebracht.

Verrassende gesprekken

De stadsgesprekken bestonden uit een reeks van podcasts, talkshows en vlogs. Scholieren van Tabor College D'Ampte hielpen mee de talkshows te maken en als laatste volgde de reeks van  zeven verschillende vlogs met inwoners uit Hoorn die spraken over hun idee over een inclusieve stad. Vooraf kondigde de gemeente al aan dat de stadsgesprekken geen discussie zou worden of het beeld wel of niet op de Roode Steen zou moeten blijven. "Maar zoals gezegd: alles mag op tafel", zei burgemeester Jan Nieuwenburg eerder tegen NH Nieuws. 

"Het zijn leuke en verrassende gesprekken geworden over verschillende onderwerpen die raken aan de thema’s van inclusiviteit en diversiteit, maar ook over erbij horen en hoe we in Hoorn met elkaar omgaan. Parallel hieraan hebben we een onderzoek gedaan naar hoe inwoners kijken naar discriminatie en inclusie in Hoorn", schreef burgemeester Jan Nieuwenburg in juli aan de gemeenteraad. 

Veilig voelen

Toch deelt niet iedereen het enthousiasme. Rochelle van Maanen van Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië was mede-organisator van de demonstratie vorig jaar en nam deel aan één van de vlogs. Achterliggende motivatie was om jongeren uit Hoorn te mobiliseren om deel te nemen aan de gesprekken, maar dat bleek niet eenvoudig.  Rochelle: "We hebben heel veel jongeren benaderd, jongeren van kleur en witte jongeren. En zij voelden zich niet veilig genoeg om op camera kritisch te zijn."

Face-to-facegesprekken hadden dan ook de voorkeur, maar dat bleek lastig door de coronamaatregelen. De stadsgesprekken werden om die reden eerder al uitgesteld.  "Ik begrijp ook dat dat een lastige factor is geweest. Maar in mijn ogen is het  niet gelukt om een zo meerstemmig mogelijk geluid te laten horen en hebben de stadsgesprekken niet hun doel bereikt. Het is een gemoedelijk iets geworden, in plaats van een kritische discussie."

Ook vindt ze dat de bal niet bij de inwoners moet worden neergelegd. "Insteek van de gesprekken was om de discussie te depolitiseren, maar juist de politiek en gemeente zou het voortouw moeten nemen."

Het is een gemoedelijk iets geworden, in plaats van een kritische discussie"

Rochelle van maanen, dekolonisatie netwerk

Ook fractievoorzitter Menno Jas van De Realistische Partij (DRP) was niet gecharmeerd van deze actie. Hij noemt de gesprekken 'een schijnvertoning' en stelde politieke vragen over de totstandkoming van de gesprekken. Jas: "Deze tafelgasten representeren wat ons betreft niet de demografische, politieke of religieuze verhoudingen hier in de stad. Het zijn allemaal mensen die wat vinden van het beeld van J.P. Coen."

Jas vindt het goed dat de gemeente een sterk statement maakt en zich uitspreekt over discriminatie en racisme. Maar een nieuwe ronde stadsgesprekken hoeft voor hem niet. De partij voelt nog wel steeds voor het idee van een referendum. "Dat zou mooi kunnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Laat de meerderheid zich maar uitspreken over wat ze willen en als dat gebeurt, ben ik de eerste die zich daarbij neerlegt." 

Onderzoek discriminatie

Gemeente Hoorn is tevreden en vindt de stadsgesprekken juist "een interessante en brede weergave geven van hoe de thema's in onze stad leven en spelen, hoe inwoners er vanuit verschillende perspectieven naar kijken en wat hun ervaringen zijn." 

Het adviesbureau TwynstraGudde leidde de stadsgesprekken en komt binnenkort met een adviesrapport aan de gemeente in combinatie met het onderzoek van onderzoeksbureau I&O naar discriminatie in Hoorn. "Alle uitkomsten en de vervolgstappen worden in september met de gemeenteraad gedeeld. Dan wordt ook besloten of en welke vorm het vervolg krijgt", zegt een woordvoerder van gemeente Hoorn. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook