Ga naar Content

Harddraverij en wielerronde gaan niet door: "Het zit er helaas echt niet in"

Voor de tweede keer op rij gaan de harddraverij en wielerronde in Heemskerk niet door. De race met bijbehorend volksfeest zou op donderdag 2 september plaatsvinden. De kermis met attracties, die woensdag 1 september begint, gaat wel door. Horeca is open, maar het is nog onduidelijk wat die precies kunnen en mogen organiseren.

De Harddraverij in Heemskerk in 2018 - Foto: Fred Segaar / NH Nieuws

De harddraverijvereniging Heemskerk is teleurgesteld, maar kijkt alvast naar volgend jaar. "De situatie zoals die nu is laat geen ruimte. We hebben alle opties uitgebreid onderzocht en besproken. Maar het is niet anders. We gaan er vanuit dat het in 2022 wel weer kan."

Voorzitter Gerard Post Uiterweer voegt daar aan toe: "Als tot 1 september bijeenkomsten van 750 man mogen, dan gaan we er niet op gokken dat we de dag erna een evenement mogen organiseren voor tien keer zoveel mensen."

Eerder leek de kans juist groot dat het evenement dit jaar wel door zou gaan.

"Het lullige is", zegt Post Uiterweer, "vorig jaar zei ik ook al: ik kan me niet voorstellen dat we over een jaar nog steeds in deze corona-omstandigheden zitten. Maar je kunt de samenleving niet zo lang gespeend laten blijven van dit soort dingen. Dus ik kan me bijna niet voorstellen dat we volgend jaar nóg in deze situatie zitten. Laten we ervan uitgaan dat we nu echt dichtbij een uitweg zijn."

Ook burgemeester Sicko Heldoorn vindt het jammer: "Het is heel spijtig dat de volksfeesten niet zoals vanouds door kunnen gaan. Maar het zit er helaas echt niet in dit jaar."

De kermis met attracties aan de Johannes Poststraat gaat wel door van woensdag tot en met vrijdag. Er mogen 2.000 mensen op het terrein. Camera's houden in de gaten hoeveel mensen er zijn, anderen zullen buiten het terrein moeten wachten.

Lees ook

De gemeente loopt op verzoek van ondernemers nog niet vooruit op wat er mogelijk is voor de horeca tijdens de kermis. Zij hopen een evenement te kunnen organiseren dat binnen de regels past. Pas na de coronapersconferentie van 13 augustus valt daar een beslissing over.

Wethouder Aad Schoorl: "We hopen natuurlijk dat de horecaondernemers een veilig en verantwoord evenement kunnen organiseren voor de Heemskerkse bevolking. Tegelijkertijd is het van belang om er rekening mee te houden dat zonder verruiming van de huidige coronamaatregelen het ook dit jaar niet door kan gaan."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]