Ga naar Content

Van massalocatie naar prikbus: dit gaan GGD's doen om vaccinatiegraad op te krikken

Nu steeds meer mensen de kans hebben gehad om een coronavaccin te halen, schakelen de GGD's in onze regio steeds meer over op andere methoden voor inwoners om alsnog een prik te kunnen halen. Een aantal grote locaties verdwijnen, prikbussen en mobiele teams komen ervoor in de plaats. NH Nieuws zet een aantal punten uit de 'nieuwe' strategie op een rij.

De prikbus van de GGD - Foto: GGD Zaanstreek Waterland

Allereerst gaan steeds meer GGD's over op het aanbieden van de mogelijkheid om zonder afspraak een eerste prik te halen. Dat kon al in Amsterdam, sinds deze week kan dat ook in Uitgeest, in de regio Kennemerland.

"Nu we nog een uitgebreid netwerk hebben staan en we graag iedereen in de gelegenheid willen stellen om zich dicht bij huis te laten vaccineren, start GGD Kennemerland met een open inloop, te beginnen in Uitgeest", zegt GGD Kennemerland-directeur Bert van de Velden. Later volgen er nog meer locaties in de regio Kennemerland waar mensen een eerste prik zonder afspraak kunnen halen.

Jongeren

In Hilversum is prikken zonder afspraak vanaf deze week ook mogelijk. "Veel jongeren vinden het maken van de vaccinatieafspraak nog maar gedoe. Dat willen we nu makkelijker maken", aldus GGD Gooi en Vechtstreek-woordvoerder Irma Lameris.

Noord-Holland Noord start er binnenkort ook mee. Vanaf aanstaande maandag kan iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin zonder afspraak terecht op alle locaties van de GGD, in Alkmaar, Den Helder, Hoorn en Middenmeer.

Prikbus

In Zaanstreek-Waterland zetten ze voor het prikken zonder afspraak zelfs een prikbus in, waardoor mensen niet naar een locatie hoeven te reizen om een eerste prik te halen. De afgelopen tijd werd die onder meer ingezet in Volendam. En dat bleek zo'n succes, dat er nu ook een tweede bus is ingezet, die op plekken wordt ingezet waar de vaccinatiegraad nog achter blijft vergeleken met andere plaatsen. Tot en met vorige week zijn er al rond de 2.000 prikken gezet in de prikbus.

In Volendam hebben veel mensen gebruik gemaakt van de prikbus - Foto: GGD Zaanstreek-Waterland

"Wat ons betreft is dit de toekomst", zei burgemeester Jan Hamming van Zaanstad al eerder over de bussen. "Dichtbij, zonder drempel, je kunnen laten vaccineren. Je zal zien dat we in het najaar hier nog meer in investeren."

Dichtbij

Behalve het bieden van de mogelijkheid om zonder afspraak binnen te lopen voor een vaccinatie, wordt dat 'dichtbij' prikken de andere stap die de GGD's zetten. Ze gaan de wijken in waar nog niet zo veel mensen een prik hebben gehaald. Dat brengt met zich mee dat ook een aantal grote, centrale vaccinatielocaties gaan sluiten.

Om er een aantal te noemen: in 't Gooi gaan twee van de drie locaties rond september weg. Kennemerland sluit eind volgende week ook twee locaties. Uiteindelijk sluit later ook nog de locatie in IJmuiden en blijft er eentje over in de Haarlemmermeer. "We schakelen terug naar één massale test- en vaccinatielocatie op Schiphol", aldus GGD-directeur Van de Velden. In Noord-Holland Noord gaat in september de locatie op ijsbaan De Westfries in Hoorn dicht. "Dan kan er weer geschaatst worden", zegt GGD-woordvoerder Harry Katstra.

"Een enkele wijk blijft wat achter, maar dat valt reuze mee"

GGD Gooi en Vechtstreek

Ervoor in de plaats komen mobiele vaccinatieteams en popup-locaties, zoals bijvoorbeeld de prikbus in Volendam. Andere GGD's gaan ook met zulke mobiele teams aan de slag, of kijken nog of en hoe ze dat gaan doen. Niet overal is er namelijk evenveel sprake van een achterblijvende vaccinatiegraad.

Onderzocht

Zo spreekt Noord-Holland Noord van een aantal specifieke plekken. "Maar je kunt het niet helemaal vergelijken met de situatie in grote steden zoals Amsterdam", zegt GGD-woordvoerder Katstra. "We sluiten onze ogen er zeker niet voor, we hebben wel wat wijken waar het minder gesteld is. We gaan ook kijken hoe we die doelgroep het beste kunnen aanvliegen."

In 't Gooi spreken ze van eenzelfde situatie: een overgrote meerderheid heeft al een prik gehaald, de mogelijkheid tot het inzetten van prikbussen op bepaalde plekken waar de cijfers achter zijn gebleven wordt nog onderzocht. "Maar dat is absoluut zover nog niet. We denken er wel degelijk aan, maar het moet wel echt nodig zijn. Op dit moment zien we dat alle wijken een goede vaccinatiegraad hebben. Een enkele wijk blijft wat achter, maar dat valt reuze mee", zegt GGD-woordvoerder Lameris.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.