Ga naar Content

Colombianen deden mogelijk al maanden vóór drugsmoord Bergen verdachte geldtransacties

Het Openbaar Ministerie wil de aanklacht tegen twee van de zes Colombianen die na de drugsmoord in Bergen aan Zee zijn gearresteerd, uitbreiden. Het OM heeft het vermoeden dat Yelson V. G. (37) en Jonnathan G. L. (43) al sinds april 2020, bijna een jaar voor de schietpartij, vanuit Amsterdam geld overmaakten naar Spanje.

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws / Politie

Dit bevestigt justitie tegen NH Nieuws, na een nieuwe tussentijdse zitting tegen drie verdachte Colombianen in de Alkmaarse rechtbank. Het zou gaan om in totaal ongeveer 17.000 euro dat door hen is overgemaakt, en waarvan onduidelijk is waar het vandaan komt of waarvoor het is gebruikt. Dit wordt mogelijk dus opgeteld bij de verdenking van het witwassen van de 600.000 euro die in de Amsterdamse hotelkamer is gevonden. 

Het zestal uit Colombia werd daar twee dagen na de dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee gearresteerd. Zij zouden bij de strandopgang op het Van der Wijckplein zijn geweest voor een drugsdeal. Mogelijk was dit een val van een groep andere criminelen.

De Zuid-Amerikanen zouden daags daarvoor namelijk een van hen in Zandvoort hebben opgelicht met nepcoke en beroofd van een horloge. De vermeende rivaliserende groep zou in ieder geval bestaan uit Marius M. (34) Bilal K. (36), Enes I. (27) en één nog voortvluchtige man. Zij worden ervan verdacht de uiteindelijk omgekomen Colombiaan (45) als wraak te willen ontvoeren.

Dit mondde uit in een vuurgevecht. Ze zijn daarna gevlucht in meerdere auto's, maar werden uiteindelijk een paar weken later aangehouden op de snelweg in Zuid-Spanje, mede dankzij getapte telefoongesprekken door de politie. 

De Colombianen zijn Jhonnathan G. L. (34), Yelson V. G. (37), Juan T. C. (29), Ada C. T. (51), Claudia F. F. (56) en Maira Q. S. (34) en die worden verdacht van witwassen en verboden wapenbezit. 

Yelson V. uit Colombia is hoofdverdachte in de witwaszaak. Samen met Jhonnathan G. L. (34) en Claudia F. F. (54) stond hij maandag dus weer voor de rechter. Hun advocaat Henk Koopman vroeg voor de tweede keer tevergeefs om schorsing van de voorlopige hechtenis, om meerdere redenen.

Allereerst omdat er volgens hem minder geld blijkt te zijn gevonden in de hotelkamer: eerst sprak justitie van 600.000 euro, maar dit zou 500.000 euro zijn. Daarnaast is er tot zijn ergernis nog steeds geen zicht op een datum voor de inhoudelijke zitting, terwijl het einddossier al zo goed als klaar is. Ook zouden zijn cliënten alle drie bij familie in Spanje kunnen wonen. 

"Ik heb mijn andere kleren nooit teruggekregen. Ook draag ik eigenlijk een bril en heb erge hoofdpijn"

Verdachte Jhonnathan G. L.

Eén van de verdachten claimde dat hij sinds zijn aanhouding in februari dezelfde kleding aan heeft in hechtenis. "Ik heb mijn andere kleren nooit terug gekregen. Ook draag ik eigenlijk een bril en die heb ik niet. Ik heb constant heel erge hoofdpijn", aldus Jhonnathan via een vertaler. 

De rechter ging er niet in mee: alle drie de verdachten blijven vastzitten, omdat er een mogelijkheid is dat ze vluchten naar Colombia. Eén andere Colombiaanse verdachte, de kapster Maira Q. S. (34), vermeend vriendin van de hoofdverdachte, is wel op vrije voeten zijn gesteld door het gerechtshof Amsterdam. Ze blijft wel verdachte.

'Geld naar familie'

Volgens de rechter moet er nog worden gewacht op informatie van onder meer de Spaanse belastingdienst over de door het Openbaar Ministerie genoemde 'money transfers' waarvan Jhonnathan en Yelson mogelijk ook nog verdacht gaan worden. Als blijkt dat zij verantwoordelijk zijn geweest voor geldtransacties, zouden de Colombianen zich dus zeker al vanaf 1 april 2020 in Amsterdam hebben begeven. 

Het is niet duidelijk naar wie het geld is overgemaakt. Volgens hun advocaat was dit naar familie. Hij vindt het belachelijk dat zijn cliënten nog vastzitten. "Er komen geen narco-feiten meer bij. In andere zaken worden verdachten voor minder op vrije voeten gesteld."

In totaal zitten er nu elf mensen vast. In juni zijn er namelijk ook nog twee mannen uit Gelderland aangehouden in de zaak, maar het is nog niet duidelijk wat hun rol is geweest. 

De drie Colombianen die maandag voor de rechter moesten verschijnen,  zitten zeker nog tot 25 oktober in voorlopige hechtenis. Dan is er opnieuw een tussentijdse zitting. Binnenkort volgt er weer een zitting met de twee andere Colombianen. Een datum voor de inhoudelijke rechtszaak is nog niet bekend.

De verdachte Colombianen zijn daar allemaal geboren, maar ook in het bezit van een Spaans paspoort en sommigen wonen waarschijnlijk in Spanje. In veel Spaanstalige landen hebben mensen twee achternamen: de eerste is die van hun vader, de tweede van hun moeder. Vandaar de twee letters achter hun voornaam. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]