Ga naar Content

Matla en Stam schieten oppermachtige hockeyvrouwen naar halve finale

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich verzekerd van een plek in de halve finale op de Olympische Spelen in Tokio. In de kwartfinale waren ze met 3-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland. Mede door twee goals van Frédérique Matla uit Huizen en Lauren Stam uit Amsterdam. 

Frédérique Matla (rechts) juicht na haar treffer uit een strafcorner - Foto: Orange Pictures/ Pim Waaslander

Nederland had het geen moment lastig tegen de vrouwen uit Nieuw-Zeeland. Al in het eerste kwart kwam Nederland op 1-0 door een doelpunt van Lidewij Welten, na prachtig aangeven van Laurien Leurink.

In het tweede kwart zette Matla de 2-0 op het scorebord door een benutte strafbal. De 24-jarige spits heeft daarmee in twaalf opeenvolgende interlands gescoord en in die reeks wist ze maar liefst zeventien keer het net te vinden. In het verleden zette alleen Lisanne Lejeune ooit een dergelijke doelpuntenreeks neer. 

De Amsterdamse Lauren Stam zette uiteindelijk de eindstand van 3-0 op het scorebord na een benutte strafcorner. In de halve finale zal Nederland tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Groot-Brittannië en Spanje spelen. 

Tekst loopt door onder tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Record geëvenaard

De Oranje Dames maakten nu al 21 doelpunten in Tokio. Dat is een evenaring van het olympisch Oranje-record van de Spelen van 2008 in Beijing.

Meeste goals Oranje Dames op de Olympische Spelen:
21 goals - 2021 (6 duels)
21 goals - 2008 (7 duels)
20 goals - 2016 (8 duels)

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]