Ga naar Content

'Milieustichtingen schakelen patholoog in: gaan mensen dood van Tata?'

Verschillende milieustichtingen die actief zijn in de IJmond hebben een patholoog ingeschakeld om zo mogelijk te kunnen bewijzen dat er mensen sterven aan de uitstoot van Tata Steel. Dat meldt het Noordhollands Dagblad op basis van een interview met Jan de Jong van Stichting Schapenduinen en Frank van de Goot, de betrokken patholoog. 

NH Nieuws/ Dennis Mantz - Foto:

Het idee komt volgens de krant van Marja West, een schrijfster die van oorsprong uit de IJmond komt maar nu naar Drenthe is verhuisd. De stichtingen hopen zo concreet bewijs te kunnen vinden dat er mensen zijn gestorven aan de impact van Tata Steel, in plaats van het theoretische 'daar kúnnen mensen aan dood gaan', aldus Bloemendaler Jan de Jong tegen de krant. 

De patholoog vertelt verder dat het nog moeilijk zal worden om concreet bewijs te vinden dat Tata Steel de boosdoener is. "Je zult ook naar het gedrag van de populatie moeten kijken. Zijn er veel kettingrokers, bijvoorbeeld. En hoe zit de populatie genetisch in elkaar", zegt hij tegen het NHD. 

Eigen onderzoek 

Een paar dagen geleden werd bekend dat de drie milieustichtingen, IJmondig, FrisseWind.nu en Schapenduinen, zelfstandig onderzoek gaan doen naar de uitstoot van Tata Steel. Zij steken daar naar eigen zeggen miljoenen euro's in. 

Gisteravond laat werd bekend dat KWF Kankerbestrijding de stichtingen gaat bijstaan in hun onderzoek. "Wij hebben jarenlang ervaring op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Wij stellen ons netwerk en expertise graag ter beschikking om dit initiatief te steunen", aldus directeur Johan van de Gronden tegen de NOS

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]