Ga naar Content
Noord-Holland

'Duyvendak was betrokken bij RaRa'

15 augustus 2008, 16.20 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Het donderdag afgetreden Tweede-Kamerlid van GroenLinks, Wijnand Duyvendak, speelde een sleutelrol binnen de terreurorganisatie RaRa. Dat onthulden medewerkers van opsporings- en inlichtingendiensten tegenover De Telegraaf.

Aanslagen
Afgelopen week ontkende Duyvendak nog ten stelligste iedere betrokkenheid bij de terreurorganisatie die tal van aanslagen pleegde in de jaren tachtig.
RaRa manifesteerde zich voor het eerst met de brand van de Makro in Duivendrecht, in 1985. Ruim een jaar later sloeg de groep opnieuw drie maal toe, waaronder wederom in Duivendrecht. Een ander slachtoffer van de RaRa-terreur was Shell Nederland. Tientallen Shell-stations werden, verspreid over het land, aangevallen. Daarbij werd onder meer gebruikgemaakt van fosforbommen.
Later trok RaRa ten strijde tegen het asielbeleid met een aanslag in 1991 op het huis van toenmalig staatssecretaris van Justitie Aad Kosto in Grootschermer. Amsterdamse kraakpanden dienden voor al deze aanslagen als uitvalsbases. Wijnand Duyvendak woonde destijds in het kraakpand De Groote Keijser in Amsterdam.
BVD-dossier
De BVD had in de jaren negentig al een vuistdik dossier over Duyvendak. Hij zou volgens de geheime dienst betrokken zijn geweest bij zowel de Makro-branden als de Shell-aanslagen. Duyvendak zat er heel diep in en speelde een sleutelrol binnen het netwerk.
Hij had zijn sporen toen al verdiend als lid van Onkruit. Enkele figuren die later bekend zouden worden als RaRa-verdachten, behoorden in die tijd tot zijn intimi.