Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Nep-bankmedewerker maakt meer dan 150.000 euro buit bij meerdere slachtoffers

29 juli 2021, 21.12 uur · Door Redactie

De politie heeft de afgelopen week 21 aangiftes binnenkregen van spoofing, een vorm van oplichting waarbij de oplichter zich voordoet als bankmedewerker. Het totale schadebedrag van de slachtoffers is 150.062 euro. Gemiddeld zijn zij rond de 7.000 kwijt, maar er zijn ook uitschieters naar meer dan 50.000 euro. 

Foto ter illustratie - Pixabay

De slachtoffers vertellen aan de politie dat de oplichter zich voordoet als bankmedewerker. De oplichter belt met een anoniem nummer of het nummer van de bank. De dader kan zowel een man of een vrouw zijn, schrijft de politie, en is zeer overtuigend. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de slachtoffers van veel verschillende leeftijden gaat. "Het gaat niet alleen om oudere mensen, maar ook jongeren. Het is soms ook makkelijker om voor zoiets te vallen als je erg druk bent."

De nep-bankmedewerker zegt tegen de slachtoffers dat er is geconstateerd dat criminelen geld van hun bankrekening hadden willen overboeken naar een andere rekening. Soms zegt de 'medewerker' zelfs dat het slachtoffer is opgelicht. Het lijkt hierdoor logisch dat er een bankmedewerker belt, schrijft de politie. 

Verschillende werkwijzen

De oplichters gebruiken drie verschillende manieren om slachtoffers op te lichten. Soms laten zij de bankpas ophalen. Het slachtoffer moet dan eerst uw pincode inspreken, en krijgt dan een code die doorgegeven moet worden aan degene die de pas komt ophalen. Een echte bankmedewerker zou deze dingen nooit van een klant vragen. 

Andere keren wordt er gevraagd een programma op de computer te installeren, waarna de computer wordt overgenomen. Het is ook mogelijk dat er gevraagd wordt om het geld 'veilig te stellen', het moet dan overgemaakt worden naar een andere rekening. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]