Ga naar Content

Lilian de Geus kan medaille vergeten, Heiner ruikt het podium

Voor windsurfster Lilian de Geus is het onmogelijk om een medaille te behalen op de Olympische Spelen. Op het water in Tokio bezet de RS:X-surfster momenteel de vijfde plaats, maar haar achterstand op de nummer drie is te groot.

Lilian de Geus uit Blaricum - Foto: Pro Shots / Action Images

Op de laatste dag voor de medal race van aanstaande zaterdag voer De Geus naar de negende, vijfde en vierde plaats. Daardoor bleef ze op de vijfde plaats in het algemeen klassement met 22 punten achterstand op de nummer drie. Daardoor is een podiumplaats op de Spelen inmiddels niet meer mogelijk voor de 29-jarige georen Blaricumse.

"Dit is bitter", zei De Geus teleurgesteld na de race tegen de NOS. Aangezien de RS:X-klasse de volgende edities niet meer op het programma staat, was het haar laatste kans op olympisch eremetaal. "Ik ben trots op wat ik gedaan heb, maar ik had graag die olympische medaille gehad. Nu ga ik nog een laatste dag genieten in de RS:X-klasse en daarna gaat de plank weg. Dan wordt het waarschijnlijk foilen."

Heiner

Nicholas Heiner heeft een prima dag doorgemaakt in het water van Enoshima. De zeiler uit Enkhuizen noteerde in de Finn klasse twee keer een tweede plaats en steeg daardoor van de zesde plek in het klassement naar de vierde. Het podium komt ineens dus heel dichtbij voor de zeiler, die in het toernooi lijkt te groeien. Het is tevens zijn laatste kans om nog een medaille op de Olympische Spelen te pakken, in 2024 is zijn klasse namelijk geschrapt als Olympische sport. 

Berkhout

Het duo Lobke Berkhout (uit Amsterdam) en Afrodite Zegers zijn teleurstellend begonnen in de 470-klasse. Het duo kwam op hun tweede dag als elfde over de finish in hun laatste race en staan daardoor op een veertiende plaats in het klassement.

"Ons toernooi is wel voorbij, kun je zeggen", zei Berkhout na haar race. De 39-jarige winnares van olympisch zilver in 2008 en brons in 2012 legde uit waardoor het er niet uitkwam deze Spelen. "In deze condities zijn we gewoon niet goed genoeg. Dat ligt met name aan een stukje scherpte en helderheid samen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]