Ga naar Content

Provincie wil plan over onafhankelijke metingen Tata Steel eerst van stichtingen horen

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) wil in gesprek over wat het miljoen-euro-plan van de drie IJmondse stichtingen precies inhoudt, voor de dienst eventueel toehapt. Vooruitlopend op dat gesprek zegt de toezichthouder alvast "voor het inzichtelijk maken van informatie en data voor iedereen te zijn, op een duidelijke manier, met de benodigde uitleg."

Foto:

Antoinette Verbrugge van de stichting FrisseWind.nu is blij met de toenadering van de  Omgevingsdienst: "Dat is goed nieuws. Ik weet zeker dat de stichting Schapenduinen en de stichting IJmondig, de architecten van dit plan, daar ook blij mee zullen zijn. Ik hoop op een open gesprek en dat ze ook echt gaan meedoen aan het onderzoek."

De stichtingen IJmondig, FrisseWind en Schapenduinen, die opkomen voor de volksgezondheid in de IJmond, hebben een miljoen euro verzameld om met drones en onderwaterrobots bronmetingen te (laten) doen naar de uitstoot van schadelijke stoffen in lucht en water door Tata Steel.

Zij zien zich genoodzaakt het heft in eigen handen te nemen, aangezien het vertrouwen bij de stichtingen in Tata, zijn meetgegevens, en de toezichthoudende instanties tot een absoluut nulpunt gedaald is.

Bekijk hieronder een reportage dat NH Nieuws maakte over het nieuwe miljoen-euro-plan. Tekst gaat door onder de video.

Miljoen voor onderzoek - NH Nieuws

Tata Steel zegt via een woordvoerder dat het "uitingen dat zij gegevens achter zouden houden en niet mee zouden willen werken aan onderzoeken, niet herkent."

Verder wijst het bedrijf in zijn reactie op het eigen vergroeningsplan en naar andere onderzoeken naar gezondheid in de IJmond.

Tata zegt "in gesprek te willen blijven met de omgeving" en "het belangrijk te vinden te kunnen handelen op basis van zorgvuldig vastgestelde feiten." Het bedrijf kan op geen enkele manier concreet in gaan op dit miljoen-euro-plan van de drie IJmondse stichtingen.

Op dit moment kennen zowel ODNZKG als Tata Steel het plan alleen nog uit berichtgeving van de media, laten hun woordvoerders weten. Ze zeggen daarom verder nog niet te kunnen reageren op de inhoud.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.