Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

'Mannen stonden klaar om Peter R. de Vries na aanslag te filmen'

28 juli 2021, 06.54 uur · Aangepast 28 juli 2021, 09.20 uur · Door Robin Antonisse

De mensen die het lichaam van Peter R. de Vries hebben gefilmd, nadat hij in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam was neergeschoten, stonden al klaar om dat te doen. Bronnen rond het onderzoek melden dat tegen het AD.

Inter Visual Studio / Sam de Joode

De bronnen zeggen aan de krant dat de politie er sterk rekening mee houdt dat twee mannen klaar stonden om het lichaam van Peter R. te filmen na de aanslag. "Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit. Dan zorg je dat er meteen shockerende video’s het internet overgaan. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden", zegt een van de bronnen.

Telefoon

Het gaat om de filmpjes die vrijwel direct na de aanslag over het internet circuleerden. Daarop was te zien hoe Peter R. de Vries op de grond lag en omstanders hem probeerden te helpen.

De mannen zouden De Vries zijn achterna gelopen door de Lange Leidsedwarsstraat. Op beelden van beveiligingscamera's is te zien dat ze beiden hun telefoon pakken, zonder daar iets mee te doen. "Alsof ze hun camera direct bij de hand wilden hebben", zegt een bron tegen het AD. Dat de mannen identiek gekleed zijn, zou de politie ook opvallend vinden, aldus de krant.

'Zeer onnatuurlijk'

Ook zijn de twee mannen te zien op een foto die hoog vanuit een raam is genomen. "De bewegingen van die twee zijn zeer onnatuurlijk en hebben onze nadrukkelijke aandacht", zegt een bron tegen de krant daarover. Eerder plaatste weblog GeenStijl al een artikel over het tweetal dat zich verdacht koel gedroeg rond het lichaam van De Vries.

Peter R. de Vries werd begin deze maand neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, toen hij vanaf de studio van RTL Boulevard richting zijn auto liep. Hij overleed een week later. Vooralsnog heeft de politie twee verdachten opgepakt voor de aanslag op de misdaadjournalist.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]