Ga naar Content

Machinekamer kotter Den Oever leeggeroofd: "Bang dat ze een keer terugkomen"

De machinekamer van kotter WR130 is vannacht in de haven van Den Oever leeggeroofd. Schipper Jan Rotgans, die de kotter gebruikt voor vaartochten over de Waddenzee, schat dat de schade aan het hart van zijn Johanna II 'zomaar tien- a vijftienduizend euro' bedraagt.  

Schipper Jan Rotgans, eigenaar WR130 'Johanna II' - Foto: Jan Rotgans

"De accu's, de omvormers, de scheidingstransformator", somt Rotgans op wat de dieven zoal hebben meegenomen. Ze zijn binnengekomen door een slotje door te slijpen, vertelt de schipper, die vermoedt dat ze met z'n tweeën of drieën zijn geweest. "Want die accu's zijn loodzwaar." 

Toen hij vanochtend aan boord ging en het alarm hoorde, dacht hij eerst nog aan een defecte accu. "Dat gebeurt wel vaker." Maar toen hij in de machinekamer keek, ontdekte hij dat er veel apparatuur was verdwenen. "Het was allemaal net nieuw", aldus Rotgans. "Net een jaar oud." 

"Gelukkig heb ik vandaag wel m'n tochtje kunnen maken"

Schipper jan Rotgans

Met hulp van de plaatselijke elektriciën kreeg hij de motor vanochtend weer aan de praat. "Het technische gedeelte draait nu allemaal, maar omdat ik geen accu heb kan ik het volgsysteem niet gebruiken, want dat draait op 220 volt." 

Kotter WR130 aan Oostkade in haven Den Oever - Foto: Google Streetview

Vanwege de noodreparaties werd het geduld van toeristen die voor vandaag bij Rotgans hadden geboekt op de proef gesteld. "Maar daar was wel begrip voor", vertelt hij. "Gelukkig heb ik vandaag wel m'n tochtje kunnen maken." 

Morgen zal de machinekamer in oude glorie worden hersteld, al weet hij nog niet in hoeverre zijn verzekering de schade dekt.  Op korte termijn wil hij zijn kotter beveiligen met camera's. "Want ik ben bang dat ze terugkomen." Tot het zover is, zal hij ook 's nachts even poolshoogte gaan nemen. 

Aangifte

Rotgans heeft aangifte gedaan. Op sociale media circuleert inmiddels een foto van een witte bestelbus, die door de dieven zou zijn gebruikt. "Maar die heb ik er niet opgezet", bezweert de schipper. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]