Ga naar Content

'Ouwehoer' Louise klaagt woningbouwvereniging aan: "Ik woon hier tegen wil en dank"

De 79-jarige Louise Fokkens, samen met haar tweelingzus Martine landelijk bekend als 'de ouwehoeren', sleept woningbouwcorporatie Pré Wonen voor de rechter. Ze woont nu bijna twee jaar in een huurwoning in Zandvoort en heeft daar last van ratten en vooral van een 'ongezonde lucht' in huis. Ze wil een andere woning, omdat het, zo zegt ze zelf, ten koste gaat van haar gezondheid. 

In september 2019 verhuist Louise van Almere naar de Celsiusstraat in Zandvoort. "Als één van mijn laatste wensen leek het mij mooi om bij de zee te wonen. Lekker in de schone lucht, ook omdat ik problemen met mijn longen heb." Op het eerste gezicht lijkt er weinig met de woning aan de Celsiusstraat aan de hand, maar eenmaal ingetrokken verandert dat beeld. "Er zaten enorme gaten in en vochtplekken op de muren en het water stroomde ineens over de plee heen." Er blijkt sprake van flink achterstallig onderhoud. De riolering is kapot en er lopen veel ratten rond.

Vervelende lucht in huis

De woningbouwvereniging erkent de problemen. Het riool wordt gemaakt, de ratten vergiftigd en Louise mag daarom tijdelijk in een vakantiepark overnachten. Na de werkzaamheden hoopt ze dat de problemen over zijn, maar sindsdien heeft ze last van een hele vervelende 'lucht' in huis. Ook haar zus Martine klaagt erover en de beroemde tweeling heeft een vermoeden wat de oorzaak is. 

Tekst gaat door onder de video.

Rattengif en vochtplekken zorgen voor ongezonde lucht in huis, aldus de zussen Fokkens - NH Nieuws

Ook blijkt het dak flink te lekken en dat zorgt voor vochtplekken in huis. "Ik heb het dak laten onderzoeken en een deel is verrot. Het is gewoon veel te vochtig in huis. En de ratten rossen hier ook nog steeds door de straten", aldus Louise. 

Niet meer de trap op

Door reuma gaat traplopen niet meer en daarom heeft Louise haar bed maar beneden in de woonkamer gezet. Douchen doet ze bij familie. Het is in de woonkamer allemaal erg krap, omdat er ook een bank, een tafel en een schildersezel staan. "In de Jordaan hadden we vroeger zelfs meer ruimte. Mijn dokter vindt ook dat ik meer bewegingsvrijheid nodig heb", vertelt ze. Op de eerste verdieping en op zolder staan nog veel onuitgepakte verhuisdozen. "Die spullen kan ik hier beneden niet kwijt."

Geen andere woning

De van oorsprong Amsterdamse heeft het hart op de tong en laat duidelijk horen als het haar niet zint. Ook richting Pré Wonen. Ze zegt meerdere malen om een andere woning gesmeekt te hebben, omdat ze vindt dat het zo echt niet meer verder kan. De vochtige lucht, de ratten, de krappe ruimte. Had ze het contract maar nooit ondertekend. Ze vindt het niet gezond meer. "Eerst wilden ze nog meewerken aan woningruil en toen ineens niet meer. De ratten en vochtproblemen worden nu gewoon ontkend."

In plaats van een andere woning, zegt ze nu ineens het verwijt te krijgen van Pré Wonen dat ze haar woning als opslag gebruikt en dat ze er zelf niet eens zou wonen. Ze mijdt het huis wel regelmatig, maar dat is omdat ze het niet gezond vindt binnen. Woedend wordt ze. "Ik woon hier, ik slaap hier en niemand anders. Ik ben natuurlijk wel vaak bij mijn bij familie, maar ik kom en ga wanneer ik wil." Ze is ontzettend boos over de gang van zaken en legt de kwestie vandaag via een kort geding voor aan de rechtbank. 

Tekst gaat door onder de video.

Louise en Martine Fokkens woedend over houding van woningbouwvereniging - NH Nieuws

Een woordvoerder van Pré Wonen wil geen inhoudelijke reactie geven op de klachten van Louise. "We kunnen niet ingaan op individuele gevallen via de media. Donderdag vindt het kort geding plaats in Haarlem, deze is openbaar voor eenieder te bezoeken."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook