Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Geen Spaanse vervolging Gooise 'kopschoppers', Nederland neemt onderzoek over

27 juli 2021, 16.16 uur · Aangepast 27 juli 2021, 17.42 uur · Door Sjoerd Stoop

Het Nederlandse Openbaar Ministerie neemt het onderzoek naar de dodelijke vechtpartij op het Spaanse eiland Mallorca, waar negen Gooise jongeren van verdacht worden, over. Dat gebeurt op verzoek van de Spaanse autoriteiten, zo maakt het Openbaar Ministerie bekend. Het Spaanse dossier wordt vandaag nog naar Nederland verstuurd.

Ralf Roletschek (FAL or GFDL 1.2), via Wikimedia Commons

De overdracht van het onderzoek betekent dat de groep verdachten - als het straks zover komt - niet in Spanje, maar in Nederland berecht zal worden. Vervolging van de jongens in Spanje is zo goed als uitgesloten.

Het Openbaar Ministerie startte vorige week zelf al een onderzoek naar de fatale vechtpartij van twee weken geleden en zet dat onderzoek de komende tijd voort aan de hand van het Spaanse dossier. Er wordt begonnen met het vertalen van alle stukken. Dat gaat zeker één tot twee weken duren. 

Een onderzoeksteam van rechercheurs doet ondertussen verder onderzoek naar de vechtpartij en de betrokkenheid van de zeker negen Gooise verdachten. Of er ook snel aanhoudingen te verwachten zijn, is nog niet bekend. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil daar nog geen uitspraken over doen. 

Dodelijke vechtpartij

Door de fatale vechtpartij in de vroege ochtend van woensdag 14 juli raakte de Nederlandse toerist Carlo Heuvelman (27) zwaargewond nadat een groep jongeren hem - zo zeggen omstanders - vanuit het niets had aangevallen. Het slachtoffer kreeg een paar zware klappen, onder meer tegen zijn slaap en overleed een paar dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de vechtpartij. 

Al snel na de vechtpartij kwam een groep van dertien Gooise jongeren tussen de achttien en twintig jaar in beeld als betrokkenen, van wie er negen daadwerkelijk zouden hebben meegedaan aan de vechtpartij en twee de fatale trappen zouden hebben uitgedeeld.

Verdachten gevlucht

Daags na de vechtpartij vertrok de groep eerder dan gepland halsoverkop terug naar Nederland. Een van de jongens bleef achter om de sleutel van hun vakantievilla terug te brengen en werd al snel aangehouden. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De rest van de groep was thuis al op vrije voeten. 

De overdracht van het onderzoek naar de fatale mishandelingen naar Nederlandse justitie was een vurige wens van de advocaat van één of meerdere van de verdachten. Die betoogde dat het beter was om het onderzoek en de eventuele vervolging in Nederland te doen, omdat alle betrokkenen in de zaak Nederlands zijn. Naar verluidt is daar de afgelopen week over onderhandeld

Twee aangiftes

Afgelopen week hebben twee andere Nederlanders thuis aangifte gedaan van mishandelingen in de bewuste nacht in El Arenal, dezelfde plaats op Mallorca als de bewuste vechtpartij. Die mishandelingen zijn volgens justitie mogelijk toe te schrijven aan dezelfde verdachten. Als dat inderdaad blijkt, worden de twee onderzoeken samengevoegd. 
 
De politie laat verder weten in contact te willen komen met mensen die getuige zijn geweest van de verschillende mishandelingen. Die oproep komt nadat afgelopen week al beelden van de vechtpartij naar buiten waren gekomen. Op die beelden is niet alleen de vechtpartij te zien, maar ook een grote groep omstanders. De politie roept mensen die iets gezien hebben of nog andere beelden van de mishandelingen hebben op om zich te melden en de beelden te delen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]