Ga naar Content

Nieuwe groene stadskliko's alweer weg na klachten over stank

Het leek zo handig: overal in Haarlem groencontainers zodat ook binnenstadbewoners zonder eigen kliko hun gft-afval kunnen scheiden. Maar na klachten over stank zijn de bakken op een aantal locaties alweer weggehaald. 

De voormalige gft-locatie in de Gasthuisstraat in het centrum van Haarlem. Ook hier zijn de bakken weggehaald wegens stankoverlast - Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

Begin dit jaar werden de afvalbakken tegelijkertijd met een publiciteitscampagne op meerdere plekken in de stad geplaatst. Zo werden er onder het motto 'Elke Kilo Telt' gratis minicontainers uitgedeeld aan bewoners, die deze weer konden legen in de grotere bakken.

Toch blijkt het systeem niet helemaal te werken. De grote bakken, die op 700 plekken in de wijken staan, zijn sinds de zomer gaan stinken. Dit leidt tot veel klachten bij Spaarnelanden, de afvaldienst van Haarlem. 

En dus zijn de bakken inmiddels op zeker twaalf locaties weggehaald door het afvalbedrijf. Waar bewoners nu terecht kunnen met hun groen afval is onbekend: op de website van Spaarnelanden staat nog geen bijgewerkte lijst met gft-locaties.

Tijdelijk

Spaarnelanden laat weten dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "Dit is alleen voor de zomerperiode, in oktober worden ze teruggeplaatst", aldus de woordvoerder. 

Voor volgend jaar zoekt de afvaldienst nog naar een oplossing zodat de containers kunnen blijven slaan. "Gft (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten) is namelijk een waardevolle grondstof om te scheiden. Het kan in een relatief korte periode volledig hergebruikt worden, doordat er compost en biogas van wordt gemaakt."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]