Noord-Holland

NL
V

Streep door festivals en alle landen groen of geel: dit zijn de nieuwe maatregelen

26 juli 2021, 13.22 uur · Aangepast 26 juli 2021, 15.02 uur · Door Anne Kersten

Een streep door meerdaagse festivals en alle EU-landen op groen en geel: deze en andere maatregelen maakte demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend. 

Festival Mysteryland van ID&T in Haarlemmermeer - NH Nieuws

Het persmoment van Rutte en minister Hugo de Jonge kwam op verzoek van de evenementensector. "Die wilden duidelijkheid", laat de premier weten. Die duidelijkheid is nu gegeven, hoewel het niet zal zijn waar de branche op hoopte: het verbod op meerdaagse evenementen wordt verlengd tot september.

Dat raakt onder meer Mysteryland in Haarlemmermeer, dat in het laatste weekend van augustus plaats zou vinden. "Het is niet verantwoord om het door te laten gaan", vindt Rutte.

Over eendaagse festivals is nog geen beslissing genomen, die volgt 13 augustus. Dan wordt ook duidelijk of de Formule 1 in Zandvoort door kan gaan in september. Organisator Dutch Grand Prix heeft laten weten ervan uit te gaan dat het gewoon doorgaat: het is volgens hen namelijk een sportevenement en zou daarom niet onder de nieuwe regels voor meerdaagse muziekevenementen vallen. 

Negatieve test

Ook verandert er flink wat voor reizen binnen de Europese Unie. "We willen mensen meer zekerheid geven, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten." Daarom zijn vanaf morgen alle landen die niet groen zijn, geel. Dat betekent dat EU-lidstaten niet meer ontraden worden als vakantiebestemming. Nu staan landen als Portugal en Spanje nog op oranje, wat staat voor 'alleen noodzakelijke reizen'. Een vakantie valt daar niet onder. 

Om Nederland in te komen na je vakantie moet je een 'coronabewijs' laten zien. Dat geldt voor reizen met het vliegtuig, maar ook met de auto. Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn en geen herstelbewijs hebben, moeten een negatieve test laten zien om het land binnen te kunnen komen. 

Opleving van het virus

Het advies blijft om jezelf na terugkomst van je vakantie te testen. Daaraan wordt toegevoegd dat je je op de vijfde dag na aankomst in Nederland opnieuw laat testen. Met deze nieuwe maatregelen hoopt het kabinet een opleving van het virus in het najaar te voorkomen. 

Het OMT heeft laten weten geen aanleiding te zien om te adviseren om nadere maatregelen te nemen. Vrijdag en volgende week maandag wordt er opnieuw overlegd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]