Ga naar Content

Honden, katten en konijnen massaal gedumpt bij asiel: "Mensen zijn eigenwijs"

Gezelschap van een huisdier als je toch alleen maar thuiswerkt, dat leek veel mensen ideaal. Tot het einde van de lockdown in zicht kwam en steeds meer werkgevers hun medewerkers weer op kantoor verwelkomen. Wat doe je dan met je pas aangeschafte puppy, kitten of konijntje?

Foto:

Veel mensen kiezen dan toch als oplossing voor het asiel. Althans, dat merkt het asiel van Amsterdam (DOA). In het staartje van de lockdown wordt het steeds drukker bij de opvang met onder meer dieren uit het buitenland. "We merken een toestroom van huisdieren", vertelt woordvoerder Esther Balfoort. "Zowel van honden en katten als konijnen. Het is echt opvallend."

Konijnen gedumpt

Andere woordvoerder Jeannine Kornmann valt haar bij. "In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er meer dan dubbel zoveel dieren binnen ten opzichte van die periode in 2020, voor corona. Vier keer zoveel dieren werden mishandeld. De hoeveelheid mensen die afstand doet van katten valt enorm op nu. Katten komen binnen met een raar verhaal; impulsaankopen, lijkt het."

"We merken ook dat er heel veel konijnen gedumpt worden", vervolgt Kornmann. "Dat is ook wel een dier waarbij mensen vaak onwetend zijn over de juiste verzorging. Het is heel schrijnend. In de aanloop naar de vakantie krijgen we bijna iedere dag wel een konijn in een doosje binnen, echt verschrikkelijk!"

Nog niet eerder gezien

Naast de toestroom vallen ook de cijfers van de dagopvang op. "Dat is onze hondencrèche", vertelt Balfoort over de dagopvang. "Als je aan het werk bent kan je 's ochtends je hond brengen en 's avonds weer ophalen." Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid honden, dat is vergelijkbaar met 2019, maar 'de crux is dat er veel meer puppy's en honden uit het buitenland zijn dan voorheen', vertelt Kornmann. 
Foto: DOA
"Die kunnen minder hebben en hebben veel meer begeleiding nodig. We kunnen ze niet zomaar bij een groep zetten: soms zijn ze nog niet getraind of hebben ze gedragsproblemen." Van de negen aanmeldingen van de afgelopen twee weken, waren er zes puppy's. "Dat is een percentage dat heel hoog is en wij nog niet eerder hebben gezien", vertelt Kornmann. 

Eigenwijs

Dat er nu zoveel corona-metgezellen in het asiel belanden doet de opvang verdriet. "We vinden het jammer: we hebben geprobeerd mensen te waarschuwen, maar de mens is eigenwijs." De hond moest en zou er komen, maar nu blijkt het toch niet te werken. "Allergieën, toch weer naar kantoor moeten of een hond uit het buitenland halen, maar zelf in Amsterdam wonen. Dan merken ze dat de hond het gewoon niet trekt; het is hier te druk, er zijn te veel prikkels en de hond kan niet goed aarden."

Aan een adoptie uit het asiel gaat een strenge 'sollicitatie'-procedure vooraf. "Er zit flink wat tijd tussen de aanvraag en het fysiek ontmoeten van een mogelijke match: in die tijd kunnen mensen nadenken of het echt wat voor hen is."

Geen tijd

Mensen worden ook actief gewaarschuwd: "Soms krijgen we aanvragen van mensen die zes dagen per week werken. Dan zeggen we gewoon eerlijk dat we denken dat ze geen tijd hebben voor een hond", vertelt Balfoort. "We zijn eerlijk. Als we er geen goed gevoel bij hebben, krijg je geen dier. Je moet echt duidelijk weten waar je aan begint. Een dier blijft voor z'n hele leven bij je!"

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.