Haarlem

NL
V

Vrij rijden op circuit Zandvoort: “Ongelooflijk dat ze hier straks met een F1-auto rijden”

25 juli 2021, 20.30 uur · Aangepast 26 juli 2021, 10.18 uur · Door Michael van der Putten

Brullende motoren, brede banden en snelle auto’s zijn de ingrediënten voor het circuit Zandvoort. Gisteren was de racebaan open voor iedereen die er met zijn auto op wilde rijden en dat trok mensen vanuit heel Nederland. “Wij komen uit Terneuzen en zijn vanochtend vroeg vertrokken om hier te kunnen zijn.”

Timo racet met eigen auto over circuit Zandvoort - NH Nieuws

Timo bekijkt zijn auto en wrijft over een witte veeg links op zijn bumper. “Dat is met een stompzinnigheid gebeurd op een circuit in Duitsland. Ik keek of er rechts geen stoepje zat, en toen raakte ik links iets.”

Dure hobby 

De autogek heeft zijn zwarte stationwagen omgetoverd tot een heuse racewagen, met witte velgen, een rolkooi en speciale remmen. “Ik ben helemaal weg van auto’s en er gaat een hoop geld in zitten, het is dan ook een dure hobby. Gelukkig werk ik in de autobranche dus ik kan onderdelen goedkoper krijgen.”

Timo en heeft samen met zijn bijrijder Ronald een paar keer over het circuit gereden. “Het was kicken”, zegt Timo. “Maar ook wel eng. Ik vind het echt ongelooflijk dat die Formule 1-wagens ook over deze baan gaan rijden, dat gaat honderd keer zo hard als wij nu deden. Echt ongelooflijk.”

Voor bijrijder Ronald is het niet per se enger dat hij niet zelf het stuur mag vasthouden. “Ik ken Timo al heel lang en ik weet redelijk goed wat hij doet dus eng is het niet.”

Tekst gaat door onder foto.

Youri werd van de baan gehaald - Michael van der Putten

Terwijl er nog een ronde bezig is, komt er een auto van het circuit af. Youri parkeert zijn bolide naast een andere en stapt uit. “Ze hebben me van het circuit gehaald omdat ik 5 decibel te veel lawaai maak. Dat is echt balen.”

Het circuit mag met races over een heel jaar maar een beperkt aantal decibellen produceren. Met de Dutch Grand Prix in september in het verschiet moeten de decibellen op de vrije rijdagen zo laag mogelijk worden gehouden. Youri krijgt waarschijnlijk zijn geld niet terug. “We waren al een flink stuk onderweg, dus dat denk ik niet. Ik zal motorisch iets moeten veranderen en dan gaan we er weer gewoon voor.”

Quote

"Tip voor Max: let op onderstuur"

Youri

Youri heeft nog wel een tip voor als Max straks begin september hier gaat rijden. “Let op onderstuur achterin de baan. Maar wij hadden ook nat weer, dus hopelijk hebben ze daar straks geen last van. En natuurlijk oppassen voor Lewis Hamilton. Dan moet het hier helemaal goed komen.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]