Amsterdam

NL
V

BIJ1-lid Quinsy Gario geroyeerd vanwege 'mannelijke dominantie' en 'zaaien van tweedeling'

24 juli 2021, 14.30 uur · Aangepast 24 juli 2021, 15.13 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het bestuur van de partij BIJ1 heeft Quinsy Gario geschorst vanwege manipulatief gedrag, mannelijke dominantie en het zaaien van tweedeling. Dat heeft voorzitter Jurisca Mills laten weten bij een ledenvergadering van de partij. 

Quinsy Gario - Kom Bij1

De kunstenaar, activist en nummer twee van de lijst voor de Tweede Kamer, en daarmee de eerste vervanger van Sylvana Simons, zou volgens Mills "toxisch gedrag" vertonen. 

Zestien klachten

 Mills en het bestuur baseren zich op zestien mensen die binnen de partij hebben geklaagd over het gedrag Gario. "Dat waren mensen van kleur, witte mensen en zwarte mensen." De klachten zouden gaan over zin doordrijven, manipulatief gedrag, stoken, disrespectvolle omgang, groepsdruk creëren, voor het blok zetten, weglopen, niet open staan voor gesprek en meer."

De klachten en signalen over Gario kwamen al binnen vanaf het moment dat hij actief werd voor BIJ1, in 2020. De partij zou meerdere keren geprobeerd hebben om de situatie rondom Gario te verbeteren, maar dat is volgens Mills niet gelukt. 

Kritiek

De afgelopen dagen kreeg de partij, vanwege de geslotenheid om de kwestie, kritiek op het schorsen van het lid. Zo'n tweehonderd leden schreven in een brief aan het bestuur geschokt te zijn door de schorsing van Gario. 

Mills reageerde emotioneel op de kritiek van haar partijleden. "Ik ben beledigd door insinuaties dat ik als voorzitter, als een zwarte vrouw, zou meewerken aan – of nog erger – stil zou blijven wanneer er een zwarte man ten onrechte, zónder een eerlijk proces, uit de partij zou worden gezet."

De voorzitter bood haar excuses aan aan de slachtoffers binnen de partij. "Het spijt ons dat deze situatie zolang heeft kunnen voortduren. Dat wij als bestuur niet eerder stappen hebben gezet."

Reactie

Gario zei eerder deze week dat de afgelopen tijd geprobeerd zou zijn om zijn bestaan binnen de partij te bemoeilijken. Hij verder niet wilde speculeren over waarom hij uit de partij is gezet. Verder zei hij dat hij geen kans heeft gehad om zijn verhaal te doen bij de onderzoekcommissie en dat hij officieel nog niets over de uitkomsten van het onderzoek zou hebben vernomen.

Mills gaat nog in op de eerdere reactie van Gario. "Tegenover Trouw verklaart Quinsy geen kans te hebben gehad zijn verhaal te doen, en volgens de NOS verklaart Quinsy ‘officieel nog niks te hebben gehoord over het besluit’. Deze beweringen zijn onwaar."

Gario reageerde ook vandaag nog op de uitspraken van voorzitter Mills. Hij herkent niets van de beschuldigingen en zegt onthutst, geschrokken en verdrietig te zijn, zo meldt de NOS. "Er zijn blijkbaar al sinds de campagne signalen over mij binnengekomen, maar niemand heeft mij er ooit op aangesproken."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]