Amsterdam

NL
V

Iconische bomen Amsterdam Oost geveld door iepenziekte: "Echt verschrikkelijk"

24 juli 2021, 13.30 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Opnieuw moet de zaag in monumentale bomen omdat zij 'slachtoffer' zijn geworden van de iepenziekte. Deze week worden zes iepen aan de Weesperzijde in Amsterdam Oost gekapt. "Ineens verdwijnt iets wat je je leven lang kent."

"Het is gewoon een halve wijk die weggaat en het zijn precies de tien bomen om mijn huis heen", vertelt een van de buurtbewoners. "Echt verschrikkelijk."

Op dit moment zijn er 425 zieke iepen in Amsterdam die zo snel mogelijk moeten worden verwijderd om verspreiding van het virus te voorkomen. De ziekte wordt veroorzaakt door een onschuldige kever die graag in iepenbomen zit. "De boosdoener is een schimmelspoor die op dit kevertje zit", aldus bomenkenner Jaike Bijleveld. "Die sporen komen in de iep terecht, waardoor de iep de eigen haarvaten afsluit."

Zieke iepen

Hoewel niet duidelijk is hoe de iepen dit keer besmet zijn geraakt, vermoeden de bewoners dat twee zieke iepen die vorig jaar werden gekapt er iets mee te maken hebben. "Nu zijn precies de bomen eromheen besmet. Ik heb wel het gevoel dat de wortels hadden moeten worden weggehaald en dat daar niet goed is naar gehandeld."

Er komen nieuwe resistente iepen voor de gekapte bomen in de plaats, maar de gemeente weet nog niet wanneer. "We hopen niet dat we twee jaar lang, wat nu de voorspelling is, met een enorme krater hier zitten voor de huizen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]