Noord-Hollands roeisucces in Tokio, dubbelvier overtuigt en staat in finale

De Noord-Hollandse roeiers zijn vannacht uitstekend begonnen aan de Olympische Spelen. Van de zes Nederlandse boten hadden drie een Noord-Hollandse roeier aan boord. Alle drie de boten hebben zich geplaatst voor het vervolg van het olympische toernooi.

De dubbelvier met Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten uit Amsterdam en Koen Metsmakers - Foto: Orange Pictures/ Ronald Hoogendoorn

Titelfavoriet dubbelvier met Amsterdammers Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Nijmegenaar Koen Metsemakers overtuigden en won hun serie. Daardoor zijn ze al zeker van de finale komende dinsdag. Ze namen direct de leiding en breidden die uit naar ruim twee seconden. Hiermee hielden ze de Australiërs en Britten simpel achter zich.

De vrouwendubbelvier heeft zich in Tokio ook direct geplaatst voor de finale. De boot met Olivia van Rooijen en Laila Youssifou uit Amsterdam, Nicole Beukers en Inge Janssen eindigde in hun serie als tweede achter Duitsland. Dat was voldoende voor een finaleplek komende dinsdag.

Dubbeltwee

De overige twee vrouwenboten plaatsten zich ook voor de volgende ronde in Tokio. In de boot van de dubbeltwee roeiden de Amsterdamse Roos de Jong samen met de Limburgse Lisa Scheenaard. Bij het laatste WK veroverden zij brons en vannacht wonnen ze hun serie. Ze staan nu in de halve finales.

Skiffeuse Sophie Souwer (Groningen) eindigde in haar serie tweede achter Emma Twigg. De Nederlandse mannendubbeltwee Melvin Twellaar (Groningen) en Stef Broenink (Leiden) plaatsten zich ook voor de halve finales. Skiffeur Flinn Florijn uit Leiden kwam niet verder dan de vierde plek in zijn series en strijdt morgen om een kwartfinaleplaats.