Amsterdam

NL
V

SP Amsterdam opent meldpunt na klachten over dubbele afschrijvingen Waternet

22 juli 2021, 20.08 uur · Aangepast 20.48 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De SP heeft een speciaal meldpunt geopend voor mensen die klachten over of problemen met Waternet hebben. Het gemeentelijk waterbedrijf stuurde eerder deze week een bericht naar 260.600 Amsterdammers dat er binnen een paar dagen meerdere bedragen van hun rekening zou worden geschreven.

Kraanwater

Waternet verklaarde eerder deze week in Het Parool  dat de oorzaak een 'kinderziekte' is van het nieuwe ICT-systeem voor incasso's. De meerdere betaalverzoeken vormen volgens het bedrijf een 'inhaalslag', maar voor honderden Amsterdammers betekende het dat ze een betalingsregeling moesten aanvragen omdat ze in financiële problemen zijn geraakt.

De SP heeft het meldpunt geopend om goed zicht te krijgen op alle klachten en problemen die Amsterdammers nu hebben. "Doordat er meer geld is afgeschreven dan verwacht kan soms ineens de huur niet meer betaald worden. In elk geval is het voor iedereen onhandig en een onaangename verassing", aldus de partij.

Beveiliging

Waternet kwam eerder al negatief in het nieuws vanwege een gebrekkige digitale beveiliging. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) plaatste het bedrijf onder verscherpt toezicht omdat Waternet "zowel op bestuurlijk als organisatorisch niveau onvoldoende grip heeft op de eigen cybersecurity". Dat zou een risico vormen voor de kwaliteit en levering van drinkwater, schreef minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]