West-Friesland

NL
V

Erehaag voor 'markante' Westfries Joop van Diepen

22 juli 2021, 20.02 uur · Aangepast 23 juli 2021, 11.37 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

De vlaggen aan de Zuiderdracht in Oosterblokker hangen vandaag halfstok. Westfriesland neemt afscheid van hét boegbeeld van het Westfriese dialect: Joop van Diepen. Afgelopen zondag overleed hij op 77-jarige leeftijd. Tientallen mensen brachten hem met een erehaag, de laatste groet. 

Laatste groet Westfries Joop van Diepen (77) - NH Nieuws

"Het is zo'n markant figuur en dan kun je alleen op zo'n gepaste manier afscheid van hem nemen", aldus Wim van Hilten, die samen met hem optrok om op te komen voor ouderen. "Voor degenen die uitgewerkt zijn, ondersteunen we elkaar om niet in een zwart gat te vallen. Met name Joop had vanuit het Westfriese daar zijn inbreng in."

Joop - strijder van het Westfries dialect - herschreef het Westfriese woordenboek dat afgelopen november verscheen. "Uiteindelijk was dat echt Joop zijn kindje. Ik heb hem tijdens die periode goed leren kennen. De man van hét dialect is verloren gegaan."

Langs de Zuiderdracht staan donderdagmiddag tientallen mensen. Aan de muur van de stolpboerderij, hangt de Westfriese vlag halfstok. Applaus volgt als de rouwauto het pad afrijdt, de Zuiderdracht op. Op de trekker en met de fiets volgt de familie de rouwauto. In besloten kring is er afscheid van hem genomen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]