Ga naar Content

Noord-Holland kleurt donkerrood op Europese coronakaart, maar toeristen blijven komen

Noord-Holland is op de kaart van het Europees gezondheidsinstituut ECDC donkerrood gekleurd. Vorige week was onze provincie nog 'gewoon' rood. Europese landen kunnen de regels voor toeristen op basis van de kleurcodes aanpassen, maar het is nog niet duidelijk of landen dat ook daadwerkelijk gaan doen. Tot nu toe lijkt het aantal vakantieboekingen in de provincie er nog niet onder te lijden.

Foto: Europees gezondheidsintituut ECDC

Niet alleen onze provincie krijgt de donkerrode kleur. Ook van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel is de kleur van rood naar donkerrood gegaan. De provincie Groningen was al donkerrood. 

Het Europees gezondheidsinstituut past elke week de kleuren op de kaart aan op basis van het aantal positieve tests. Een gebied kleurt donkerrood als er meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn over de afgelopen veertien dagen. De afgelopen weken nemen de besmettingen in Noord-Holland fors toe. Volgens het RIVM is het risiconiveau in onze provincie sinds 13 juli 'zeer ernstig'

Verwarde Duitsers

Maar deze kleuren bepalen nog niet het reisadvies dat andere landen geven om af te reizen naar Nederland. Dat advies mogen zij namelijk zelf bepalen. Dat onze provincie nu donkerrood kleurt, verandert hier niet per se wat aan, vertelt Amanda Peijters van de Purmerendse tak van reisbureau The Travel Club. "Pas als dat reisadvies verandert, kunnen er gevolgen zijn voor het aantal buitenlandse toeristen in de provincie."

Wel ziet Peijters dat de verschillende kleurcodes zorgen voor verwarring bij buitenlandse toeristen. "Ik krijg vooral telefoontjes van Duitsers. 'Mogen we wel komen? Kunnen we wel naar de supermarkt?' Ik leg dan uit dat ze alsnog kunnen komen, maar dat ze wel moeten letten op de kleurcodes die Duitsland voor Nederland heeft afgegeven plus de bijhorende maatregelen."

Vanmiddag kondigde Duitsland overigens wel nieuwe inreisbeperkingen aan: vanaf dinsdag moeten reizigers die vanuit Nederland naar Duitsland gaan, vijf dagen in quarantaine als ze niet volledig zijn gevaccineerd.

Tot nu toe ziet Peijters nog geen afzegging vanwege het diepere rood voor het bungalowpark Poort van Amsterdam, waar ze de boekingen voor doet. De komende weken is dit park helemaal volgeboekt, zowel met Nederlandse als buitenlandse toeristen. "Bovendien, als er iemand afbelt, is die plek zo weer volgeboekt, dat weet ik zeker."

"Een hotelier zag de ene annulering na de andere gisteren binnenkomen"

Lana Lammans - Zandvoort MArketing

In Zandvoort werd vorige week nog met enige huivering gekeken naar het code rood-scenario. Het aantal annuleringen was nog te overzien, maar volgens Lana Lemmens van Zandvoort Marketing helpt de donkerrode kleur niet mee. "Gisteren vertelde een hotelier dat hij de ene na de andere annulering binnen zag komen. Gelukkig worden die gaatjes wel weer opgevuld door andere toeristen uit binnen- en buitenland."

Nederland is voor Duitse toeristen niet meer een onbezorgde vakantiebestemming. Daarom kiezen sommige Duitsers er volgens Lemmers voor om niet meer naar onze kust af te reizen. "Het is hetzelfde als met de aanscherpingen in Frankrijk. Sommige Nederlanders kiezen er dan voor om daar niet meer heen te gaan. Anderen gaan wel gewoon op vakantie.

Campagne voor Nederlanders

Om de annuleringen van Duitsers toch op te vullen, richt Zandvoort Marketing zich nu met een online campagne op binnenlandse toeristen. "We hopen dat Nederlanders die zonder beperkingen op vakantie willen gaan, nu naar Zandvoort komen", zegt Lemmens. Normaal gesproken is een campagne voor de badplaats in deze maanden niet nodig. "We hebben nooit een campagne in juli en augustus, maar we hopen dat onze hotels op deze manier wat extra boekingen krijgen."

En dan zit er naast alle coronabesmettingen ook een andere belangrijke factor niet mee: het weer. "We hebben natuurlijk nog niet heel erg zonnig weer. Dat maakt ook niet dat mensen dan sneller gaan boeken." Maar Lemmens blijft optimistisch, ook over de coronabeperkingen. "Laten we hopen dat dit het ergste punt is. En laten we wel wezen: Zandvoort blijft gewoon Zandvoort: een heerlijke plek met veel ruimte."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.