Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Homerun in het restaurant: honkbal-talenten halen 10.000 euro op voor EK-droom

22 juli 2021, 07.30 uur · Aangepast 23 juli 2021, 11.51 uur · Door Michael van der Putten

Aan talent geen gebrek bij de Nederlandse honkbalselectie onder de twaalf jaar. Maar om naar het Europees Kampioenschap in Antwerpen af te reizen moest er nog wel 10.000 euro vanuit het team zelf bijgelegd worden. Daarom deden de jeugdspelers afgelopen weken allerlei klusjes om dat bedrag bij elkaar te krijgen. 

Honkballer U12 halen tienduizend euro op - NH Nieuws

Gisteravond stond de laatste klus op het programma: met het team een heel restaurant runnen met alles wat daarbij hoort. Zo werd er eerst flink schoongemaakt, wijnen koud gezet en het eten voorbereid. "Ik vind deze klusjes op zich niet heel leuk", zegt Tristan die met een bezem in zijn hand staat. "Maar je leert hierdoor elkaar wel goed kennen en het is goed voor de teamspirit." 

Teambuilding 

"Deze Oranje selectie bestaat uit vier verschillende clubs", legt de coach Peter Herkemij uit. "Een keer per week komt de groep samen en juist door dit soort extra dingen samen te doen, en een doel te hebben, wordt het meer een team." 

Afgelopen weken hebben de kinderen al een boel geld opgehaald. Ze wasten bijvoorbeeld auto's, verkochten 3D-geprinte sleutelhangers of zamelden flessen in. Dat is allemaal zo goed gegaan dat het streefbedrag van 10.000 euro al bijna helemaal gehaald is. 

Honkbalvader en eigenaar van het restaurant Mark Cashoek stelt graag zijn restaurant beschikbaar. "Ik heb zelf ook in Oranje gespeeld en ik weet hoe mooi zulke herinneringen zijn. Zulke dingen vergeet je nooit meer." 

Tekst gaat door onder foto. 

Honkbaltalenten halen tienduizend euro op voor EK-droom - Michael van der Putten

Talent voor horeca 

Of hij ook nieuwe talenten ziet die in de horeca kunnen werken, weet hij niet zeker. "Je ziet wel wie mogen blijven als horecamedewerker en wie misschien iets anders moeten gaan zoeken. Maar over het algemeen gaat het goed." Iemand die sowieso niet in een restaurant wil gaan werken is Tristan. "Ik wil piloot worden. Of - natuurlijk - profhonkballer."

Technisch directeur Tjerk Smeets van de Koninklijke Nederlandse Honkbal en Softbal Bond vindt het 'chapeau' dat dit, vooral door de ouders, is opgezet. "Al gebeurt het wel vaker dat jeugdteams acties opzetten." Helaas kan de bond niet volledig alle kosten dekken. "Dat kunnen we alleen doen voor het senioren- en onder 20 team." 

Nieuwe droom

De Oranje spelers maken op het EK komende augustus een goede kans op eremetaal. Mochten ze in de finale komen, dan staan ze voor het volgende ‘probleem’: ze mogen dan deelnemen aan het wereldkampioenschap in Taiwan.

Betekent dat dan weer geld inzamelen? "Waarschijnlijk komt er dan wel meer financiële steun vanuit de bond" zegt Mark. "En anders gaan we gewoon weer zelf inzamelen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]