Amstelland

NL
V

Raad van State: 't Jagershuis hoeft niet geschrapt te worden als Rijksmonument

21 juli 2021, 11.20 uur · Aangepast 22 juli 2021, 02.54 uur · Door Redactie Amstelland

't Jagershuis in de gemeente Amstelveen hoeft niet te worden geschrapt uit het Rijksmonumentenregister. Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald in haar vonnis.  

't Jagershuis in gemeente Amstelveen - Mediapartner AAN!

De uitspraak is een klap in het gezicht van eigenaar Aemstel Monuments, onderdeel van  ontwikkelaar Breevast. Maar het is winst voor de Vereniging Historisch Amstelveen en demissionair minister Slob van Cultuur. 

Volgens het vonnis van de Raad van State hebben de vereniging en de minister voldoende duidelijk gemaakt dat 't Jagershuis, in ieder geval van de buitenkant, voldoende elementen bevat die van grote historische waarde zijn.

Trekvaart

De Raad van State gaat ook mee in het pleidooi om het pand als monument te behouden als herinnering voor de trekvaart die ooit belangrijk was in Nederland en waar weinig van bewaard is gebleven als tastbare herinnering.

Luxe hotel

Aemstel Monuments stapte naar de Raad van State omdat het duidelijkheid wilde over de status van het 't Jagershuis. De ontwikkelaar wil 't Jagershuis van de monumentenlijst halen omdat het plannen heeft voor de bouw van een luxe hotel met restaurant, maar daarbij rekening zegt te houden met het historische karakter en de omgeving. Tegenstanders vrezen dat sloop toch niet wordt uitgesloten als het geen monument meer is. 

Achterstallig

De gemeente Amstelveen dwong eerder de eigenaar al om werk te maken van het achterstallige onderhoud van 't Jagershuis. Nu de uitspraak er ligt, roept wethouder Herbert Raat alle partijen op om gezamenlijk op te trekken. 

De reactie van ontwikkelaar Breevast, waar Aemstel Monuments onder valt:

'Wij hebben de zeer teleurstellende uitspraak ook vanmorgen pas gekregen en vinden het erg jammer dat de Raad van State zolang over deze uitspraak heeft gedaan. Wij kunnen ons niet vinden in deze uitspraak, en ook vinden wij dat de Raad van State te makkelijk tot een oordeel is gekomen.

Onze advocaten bestuderen op dit moment of wij het nog nader zullen laten toetsen. Deze uitspraak is naar onze mening vooral een gemiste kans voor de gemeente Amstelveen om op deze locatie op  korte termijn een bijzonder hotel met een restaurant te krijgen, waar wij eerder hebben aangegeven deze te bouwen als onder deel van bestaande dorpsbeeld. Het is nu vakantieperiode, daarna beraden wij ons hoe verder.'

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]