Start van hoofdcontent

WORMERVEER

nl

Racistische symbolen op muren en deuren in Wormerveer: "Ze moeten gewoon weg"

20 juli 2021, 11.01 uur · Aangepast 20 juli 2021, 14.45 uur · Door Redactie Zaanstreek-Waterland

Het racistische 'White Power'-symbool, een cirkel met daarin een kruis, is op muren, vuilnisbakken en lantaarnpalen in Wormerveer-Zuid gekalkt, meldt RTV Zaanstreek. "Het gaat echt om racistische symbolen", legt Erik Schaap van Bureau Discriminatiezaken uit. "De associatie moet zo snel mogelijk van de straat."

Het symbool is op verschillende plekken te zien - Foto: Willem Croese

Volgens Erik Schaap van Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland is het teken in een ver verleden vaker getoond. "Er woonden toen een paar neonazi's in Wormerveer." Schaap vermoedt dat deze bekladdingen door één persoon zijn gemaakt. 

Het teken White Power wordt vaak gebruikt door extreemrechtse organisaties, het witte ras is volgens hen superieur. In de jaren '60 schreef George Lincoln Rockwell, de leider van de American Nazi Party, een boek genaamd White Power. 

Het symbool moet weg

Op de Facebookgroep Wormerveer wordt vol ongeloof gereageerd. Zo schrijft een buurtbewoner: "Vreselijk om te zien dat dit soort haatdragende symbolen verspreid worden in ons mooie (en multiculturele) dorp." Woorden als 'afschuwelijk' en 'zorgwekkend' komen meerdere keren voorbij. Ook zegt een Wormerveerder: "Wat een lelijkheid, laffe vorm van aandacht trekken."

Het symbool is ook op prullenbakken gespoten - Foto: Willem Croese

Waar de bewoners het over eens zijn is dat de tekens zo snel mogelijk moeten verdwijnen. "Ze moeten gewoon weg", benadrukt Erik Schaap. Gemeente Zaanstad is op de hoogte gesteld. Wanneer de haatdragende uitingen weggehaald worden, is nog niet bekend.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]