Ga naar Content

Nieuwe struikelstenen: "Ik ben blij dat mijn familie die kans nu ook krijgt"

Ter nagedachtenis aan mensen die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog liggen er in Amsterdam ruim 700 zogenoemde struikelstenen. Tot voor kort lagen op het Merwedeplein alleen stenen voor de familie Frank, maar nu liggen er ook stolpersteine voor andere slachtoffers. 

De koperen stenen worden tussen de stoeptegels geplaatst voor de huizen waar de slachtoffers hebben gewoond. Na anderhalf jaar kunnen families eindelijk weer bij het plaatsen van de stenen aanwezig zijn. Het Merwedeplein kreeg er, naast de familie Frank, vier stenen bij.  Anne Frank woonde met haar familie op het Merwedeplein voordat ze moest onderduiken.

De Schotse studente Maddy Karlsberg Schaffer plaatste twee stenen voor haar Joodse familie. Zelf heeft ze de familieleden niet gekend, maar de verhalen die ze over hen heeft gehoord, maakt dat ze zich verbonden voelt. "Het is belangrijk om te vertellen dat ze niet alleen slachtoffers zijn, maar ook een leven hadden."

"Het is een soort eeuwig graf, zonder dat er veel drukte over gemaakt wordt"

Ralph Jacob - nabestaande

Ook Ralph Jacob legde een steen. Zijn vader woonde in het huis naast de familie Frank en werd toen Ralph twee jaar oud was op transport gezet. Ralph heeft hem niet goed gekend, maar vindt het belangrijk om de steen te leggen. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor anderen vindt hij het belangrijk dat zulke stenen worden gelegd. "Het is een soort eeuwig graf, zonder dat er veel drukte over gemaakt wordt."

De aanvragen voor de stenen blijven binnenkomen bij de gemeente. Sinds een paar maanden worden ook struikelstenen in Amsterdam geproduceerd. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]