Ga naar Content

Tweeduizend jaar oude dierenmummies door de scan in het Amsterdam UMC: "Het is wel apart"

Het Amsterdam UMC in Amsterdam-Zuidoost heeft bezoek gehad van misschien wel de oudste patiënt ooit. Zo'n 2000 jaar oud zijn ze, de dierenmummies die zijn onderzocht door middel van een CT-scans en röntgenfoto's. Op deze manier krijgen de onderzoekers veel informatie over de mummies zonder ze te beschadigen. 

In het oude Egypte werden niet alleen mensen, maar ook dieren soms gemummificeerd. Roel Jansen, radiologisch laborant van het UMC heeft ervaring met het maken van röntgenfoto's van mummies, maar het blijft een aparte gewaarwording. "Het is een leuke manier om de kennis die je normaal gebruikt, om nu toe te passen op een hele andere tak in de wetenschap", vertelt Jansen. 

Data

"We hopen met deze scans heel veel nieuwe data te verkrijgen zodat we prangende vragen kunnen beantwoorden", vertelt Ben van den Bercken, conservator Egypte bij het Allard Pierson museum. "Internationaal worden dierenmummies steeds vaker onderzocht, omdat ze ons veel kunnen vertellen over de religieuze beleving van de oude Egyptenaren en hoe ze met dieren omgingen."

Iets minder mooi

De mummies die onder de scan gingen in het ziekenhuis lijken niet echt op de Hollywood-mummies die je vaak in films ziet. " Heel veel van dat soort beelden zijn ook een beetje voortgekomen uit de Egyptomanie", zegt van den Bercken. 

Naar verwachting worden de mummies en de onderzoeksresultaten van december tot januari geëxposeerd in het Allard Pierson Museum.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]