Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Peter R. hield van Amstelveen: heerlijke jeugd, matig keepen en spelen bij de fabriek

16 juli 2021, 20.34 uur · Aangepast 17 juli 2021, 09.29 uur · Door Nicolai Brannan

Peter Rudolf de Vries stak zijn liefde voor Amstelveen nooit onder stoelen of banken. De plek waar hij opgroeide. Hier voetbalde hij bij NFC, hier nam hij zijn vriendjes mee om te spelen of te werken op het terrein van de kruitfabriek in Amstelveen of Muiden. Zijn vader was daar directeur. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries kende een heerlijke jeugd in Amstelveen.

Foto: Peter R. De Vries keepte bij voetbalclub NFC (derde linksboven) - Daniel Gaulard, voorzitter NFC

Peter werd geboren in Aalsmeer, maar groeide op aan de Borssenburg in Amstelveen. Hij woonde hier zijn hele jeugd en op de muur in het steegje achter zijn ouderlijk huis staat in de muur 'Peter' en de naam van zijn favoriete voetbalclub 'Ajax' gekerfd. 

Altijd onder de lat

De Vries voetbalde zelf bij de plaatselijke club NFC en in de jeugd van de voetbalvereniging speelde hij jarenlang samen met Amstelvener Ton van Saarloos. Ook hij reageert vol verbazing op het nieuws dat zijn oude teamgenoot overleden is na de aanslag vorige week: "Ik vind het verschrikkelijk. Niet alleen omdat het om Peter gaat, maar dat iemand überhaupt in staat is iemand dood te schieten."

'Hij had nooit een grote mond'

Ton stond in de spits toen hij samen met Peter voetbalde. "Hij stond altijd op doel", vertelt Van Saarloos vandaag. "Hij kon best wel redelijk keepen. Het was niet top, maar dat was ik ook niet." Ton herinnert zijn oud-teamgenoot als een hele rustige jongen. "Hij was toen al heel erg groot en had een statige uitstraling, maar hij had geen grote mond. Als je dan ziet wat er van hem geworden is denk je: 'Die jongen heeft zich aardig ontwikkeld'."

Op de elftalfoto uit de A-junioren bovenaan dit artikel staat Peter R. De Vries als doelman. Voorzitter van de vereniging Daniël Gaulard vertelt dat zij ongetwijfeld nog iets gaan organiseren naar aanleiding van de dood van Peter R. De Vries. "Het zou kunnen dat wij iets op de website plaatsen of iets in de vorm van een bijeenkomst gaan doen."

Peter R. De Vries werd vorige week dinsdagavond neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam en lag sindsdien zwaargewond in het ziekenhuis. Hij overlijdt op 15 juli. 

Zijn nabestaanden verklaren: "Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'On bended knee is no way to be free'. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar"

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]