Ga naar Content

Werkloosheid in Amsterdam verder gestegen, vooral jongeren dupe van crisis

De werkloosheid onder de Amsterdamse beroepsbevolking is in het laatste kwartaal van 2020 verder gestegen. Vooral jongeren zitten steeds vaker zonder werk.

Foto:

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over werkloosheid binnen de gemeente Amsterdam. Die gelden voor het laatste kwartaal van 2020, dus ten tijde van de lockdown.

In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de werkloosheid onder de totale beroepsbevolking van 4,2% in 2019 naar 5,3% eind 2020. Bij de jongeren is die stijging veel groter: van 6,5% naar 9,9%. Hoofdreden voor de stijging in dat percentage is de coronacrisis, die de Amsterdamse banenmarkt hard heeft getroffen.

In februari 2020 waren er 73.500 werkende jongeren tussen de 18 en 26 jaar, dat is zo'n 61% van alle Amsterdamse jongeren in deze leeftijdsgroep. Eind 2020 waren dat er iets minder dan 70.000. Het verlies aan werk was volgens de cijfers het grootst in de horeca. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de horecazaken in het laatste kwartaal van 2020 gesloten waren door de lockdown. Inmiddels is er juist sprake van een personeelstekort in de horeca.

'Schrijnend'

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) noemt het 'schrijnend' dat de jongeren zo hard geraakt worden. "Helemaal omdat we weten dat je van werkloosheid vroeg in je carrière, je hele werkzame leven last kan hebben. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, blijft het bestrijden van de jeugdwerkloosheid mijn prioriteit. We moeten jongeren aan het werk houden of zorgen dat ze terug kunnen naar school.”

Om de problematiek tegen te gaan stelde de gemeente in maart vier miljoen euro extra beschikbaar voor de Crisisaanpak Jeugdwerkloosheid. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]