Ga naar Content

Vanochtend herdenking voor overleden Peter R. de Vries in Westerkerk

Heel Nederland staat vandaag stil bij de dood van Peter R. de Vries, op wie vorige week dinsdag een aanslag werd gepleegd en die gisteren uiteindelijk bezweek aan zijn verwondingen. De Westerkerk is vandaag van 11.00 uur tot 15.00 uur open voor mensen die een moment van stilte zoeken of een kaars aan willen steken.

Foto: BSR Agency / Danny van den Berg

Predikant Herman Koetsveld vertelt bij NH Radio dat de Westerkerk vier keer per week open is voor dit soort momenten. Iedere vrijdag is er sowieso een stiltemoment, vanochtend worden mensen specifiek welkom geheten om een kaarsje aan te steken. 

"Vorige week zijn er 300 mensen geweest, dus er wordt zeker gehoor gegeven aan die oproep. Dat is veel meer dan normaal."

De predikant vertelt dat hij geraakt is door het overlijden van De Vries. "Ik voel verbijstering, hoe kan dit nou allemaal zo gebeuren? Ik probeer me ook voor te stellen hoe het is voor zijn partner en zijn kinderen, die tijd die ze mee moeten maken is verschrikkelijk. Ze hebben op een wonder gehoopt maar weten tegelijkertijd ook dat het onvermijdelijke gaat gebeuren."

Geschrokken reacties

Na de aanslag regende het al geschrokken en verslagen reacties: zelfs de koning en de koningin uitten hun ontsteltenis en medeleven. Maar het lijkt alsof het bericht over zijn dood dubbel zo hard aankomt bij de Nederlandse bevolking. 

Bij de plek des onheils in de Lange Leidsedwarsstraat hangt een sfeer als in een rouwkamer. NH Nieuws sprak mensen die een bloemetje kwamen leggen: "Ik dacht nog, misschien redt 'ie het, maar ja een dokter is ook geen tovenaar", zegt een vrouw.

Tekst gaat verder na de video

Reacties in Lange Leidsedwarsstraat op overlijden Peter R. de Vries - NH Nieuws

Een andere man vertelt dat De Vries vroeger coach was van het voetbalteam van zijn zoon. "Een heerlijke vent die zei wat 'm dwars zat. Hij kwam uit voor z'n mening." De man vraagt zich wel af hoe het nu verder moet met de rechtsstaat. "Meer blauw op straat? Daar moeten we echt goed over nadenken. Het zou toch heerlijk zijn als dit 'ons aller Amsterdam' blijft. Een deel van de rommel hoort daarbij, maar dit gaat echt te ver."

Lees ook

Ook de burgemeester van Amsterdam reageert: "Hij was moedig, vrij van geest en vastberaden." Volgens deminissionair minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus was Peter R. de Vries te omschrijven in vier woorden: "Compromisloos, onverschrokken, vasthoudend en medemenselijk." Demissionair minister-president Rutte is 'diep, heel diep geraakt' door het overlijden.

Verder reageerde ook het Openbaar Ministerie op zijn dood: "De Vries was een kritisch volger van politie en OM. Hij heeft zijn stempel gedrukt op vele zaken, zoals Milica van Doorn, Tanja Groen en Willem Holleeder. Hij was van grote waarde voor het OM."

Crimefighter

Collega-journalist en rechtbankverslaggever Saskia Belleman noemde De Vries een 'crimefighter pur sang'. Tegen NH Nieuws zei ze: "Hij nam geen genoegen met 'de zaak zit vast'. Dan ging hij er vol tegenaan en bracht hij zaken weer in beweging, en dat heeft soms voor enorme doorbraken gezorgd."

Ze zal de 'scherpe observaties waar zijn immense ervaring uit bleek' gaan missen: "Een tweede Peter R. de Vries is er niet."

Tekst gaat verder na de video

Saskia Belleman - NH Nieuws

Strafrechtadvocaat Richard Korver, van wie meerdere cliënten de steun hebben gekregen van Peter R. de Vries, noemde hem ook een 'pain in the ass'. "Dat was soms wel vermakelijk om naar te kijken." Ook wees Korver erop dat De Vries niet bang was om mensen aan te spreken die hem zelf bedreigden. "Dat was typerend voor hem."

Het condoleanceregister voor Peter R. de Vries is hier te vinden. Veel mensen maken daar gebruik van, er zijn al duizenden condoleances binnengestroomd.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.