Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Langere tijd extra veiligheidsmaatregelen Mediapark vanwege dreiging RTL Boulevard

13 juli 2021, 22.32 uur · Aangepast 14 juli 2021, 10.31 uur · Door Sjoerd Stoop

Het Hilversumse Mediapark wordt hoogstwaarschijnlijk vanaf donderdag voor langere tijd bestempeld als veiligheidsrisicogebied vanwege de dreiging van de afgelopen dagen rondom RTL Boulevard. Dat betekent dat de politie op en rond het park preventief mag fouilleren. Dat stelt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot.

Inter Visual Studio / Jan Peter Otto

RTL Boulevard heeft ervoor gekozen om voorlopig niet meer uit te zenden vanuit de vaste studio aan het Amsterdamse Leidseplein, maar op een extra beveiligde locatie op het Hilversumse Mediapark. Dit besluit kwam na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries een week geleden en de bedreigingen aan het adres van RTL Boulevard afgelopen weekend.

Het televisieprogramma zond gisteren voor het eerst weer uit. Het Mediapark werd zichtbaar en onzichtbaar zeer streng beveiligd, onder meer door agenten met automatische wapens. 

Veiligheidsrisicogebied

Vanwege de dreigende situatie rondom RTL Boulevard wordt het Hilversumse Mediapark waarschijnlijk vanaf donderdag voor onbepaalde tijd tot veiligheidsrisicogebied bestempeld. Dat geeft de politie extra bevoegdheden. Als er aanleiding toe is doordat er bijvoorbeeld een verdachte situatie is, mag de bijvoorbeeld politie preventief fouilleren en ook kofferbakken van auto's doorzoeken.

De gemeenteraad van Hilversum heeft vanavond een aanpassing van de algemene plaatselijke verordening (apv) aangenomen om dat mogelijk te maken. Dat heeft een wat technische achtergrond: volgens de gemeentewet mag een burgemeester een bepaald gebied slechts voor twaalf uur aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Als dat afloopt, moet de burgemeester steeds weer zo'n besluit nemen.

"We willen de beveiliging van het Mediapark gezien de gebeurtenissen zo goed mogelijk geregeld hebben. We nemen geen enkel risico"

Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot

Met de aanpassing, die vanavond met spoed werd doorgevoerd, geldt er geen deadline waarop het besluit verloopt. Waarnemend burgemeester Aptroot verzekert dat het veiligheidsrisicogebied zal gelden zolang de dreiging rondom RTL Boulevard actueel blijft en er aanleiding is voor extra veiligheidsmaatregelen. "En ik heb de overtuiging dat dit het geval is. We nemen geen enkel risico", aldus Aptroot vanavond. 

Het veiligheidsrisicogebied gaat hoogstwaarschijnlijk vanaf donderdag voor langere tijd gelden voor het Mediapark en de directe omgeving. De afgelopen dagen gold er al een tijdelijk veiligheidsrisicogebied.

Bezoek aan redactie 

Waarnemend burgemeester Aptroot heeft vanmiddag met de regionale politiechef een bezoek gebracht aan het Mediapark en de redactie van RTL Boulevard.

Volgens de burgemeester doet Hilversum er alles aan om de redactie een veilige werkplek te bieden. "Ik heb de emoties gezien van de mensen op de redactie. Een deel heeft van dichtbij meegemaakt wat er vorige week met Peter R. de Vries gebeurd is, anderen waren afgelopen weekend aan het werk toen er een dreiging was. Ik heb de emoties gevoeld en dat is heel heftig", aldus Aptroot. "Ze hebben mij allemaal verteld dat ze ook ontzettend blij zijn dat ze hier in Hilversum veilig aan het werk kunnen. Ze zijn heel erg blij met de maatregelen die we al hebben genomen de afgelopen dagen en voelen zich ook daadwerkelijk veilig nu."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]