Ga naar Content

Nog nooit raakten zo veel provinciegenoten op één dag besmet met corona

Nog nooit raakten er zo veel Noord-Hollanders besmet met het coronavirus als in de afgelopen paar dagen. Gisteren kregen 2.512 mensen een positieve uitslag, een record. Een dag eerder waren dat er 2.174. Ter vergelijking: tijdens de tweede golf lag de piek voor Noord-Holland op 25 oktober. Toen raakten 1.951 mensen besmet.

Foto: NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Verreweg de meeste besmettingen komen, zoals ook voor de rest van het land geldt, voor onder jongeren. "We hebben heel veel jongeren die de afgelopen weken helemaal zijn losgegaan met feestjes of zonvakanties naar Spanje of Portugal", vertelt Irma Lameris, woordvoerder van de GGD Gooi en Vechtstreek waar de dagrecords ook aan diggelen zijn. 

De rekening

Volgens Lameris krijgen we nu de rekening van de versoepelingen: "De cijfers stijgen enorm. Het merendeel van de nieuwe besmettingen is nu te zien bij jongeren tussen de zestien en achttien jaar. Veel daarvan zijn nog niet gevaccineerd of hebben nog te kort geleden hun prik gehad", vertelt ze. 

Viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong pleitte er gisteren nog voor dat alleen het vaccinatie- en herstelbewijs geen toegang meer mag geven tot festivals of club. 

"Altijd testen is een stuk veiliger. Vaccinatie beschermt niet honderd procent tegen een infectie. Het werkt wel goed tegen een ernstige infectie, maar voor een milde of asymptomatische infectie werkt het wat minder", aldus De Jong bij AT5

Doorsijpelen naar kwetsbare bevolking

De Jong is bang dat de besmettingen, die nu vooral onder jongeren plaatsvinden, toch doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking. "Natuurlijk zijn die gevaccineerd, maar we zitten wel met een deltavariant waartegen de vaccins toch wat minder beschermen. Ook zijn de meeste kwetsbaren begin dit jaar al gevaccineerd, waardoor de bescherming mogelijk ook al een beetje afloopt. Ik maak me er wel zorgen over, dat mogelijk de ziekenhuisopnames gaan stijgen." 

Vooralsnog lijken de ziekenhuisopnames nog mee te vallen. In Noord-Holland zijn gisteren vijf mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen dagen. Niemand overleed aan de gevolgen van het virus. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.