Ga naar Content

Zorgen om code rood: "Kunnen Duitsers dan nog naar ons op vakantie?"

Meerdere kustplaatsen maken zich zorgen om het toenemende aantal besmettingen. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. De gemeenten krijgen nu nog veel bezoekers, maar vrezen dat buitenlandse toeristen wegblijven als Nederland code rood krijgt.

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

De coronacrisis heeft nu nog geen effect op de populariteit van de kustplaatsjes in Noord-Holland. Ook deze zomer zitten de hotels grotendeels vol, vertelt Lana Lemmens, directeur van Zandvoort Marketing. "De Duitsers komen nog gezellig en dat is fijn. Qua hotelbezetting doet Zandvoort het hartstikke goed. Misschien is de verhouding iets anders dan normaal, misschien dat er normaal iets meer Duitsers zijn."

Ook in de gemeentes Castricum en Bergen - waaronder de kustplaatsen Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Schoorl vallen - loopt het goed, zegt woordvoerder Dorine Van der Meij. "Ik heb geen signalen dat er minder bezetting op de campings is."

"Wat als het code rood wordt? Kunnen Duitsers dan nog naar ons op vakantie? Daar maak ik me druk om"

Lana Lemmens, directeur bij Zandvoort Marketing

Maar die situatie kan veranderen als Nederland code rood krijgt. Zo kunnen buitenlandse overheden voorwaarden stellen aan het reizen naar Nederland en dat zorgt voor veel onzekerheid, zegt Lemmens van Zandvoort Marketing. "Kunnen Duitsers dan nog naar ons op vakantie? Het is allemaal zo koffiedik kijken, we weten het gewoon niet. De situatie kan binnen twee weken weer anders zijn."

Ook voor de andere gemeenten blijft het onzeker. "Pas sinds vorige week zijn de cijfers weer omhooggegaan", zegt Van der Meij. Toch zijn er geen campagnes om mensen te trekken of te weren. "We moedigen niet bewust het toerisme aan. Het strand zelf heeft al een trekkende werking."

Ruimte

Frank Spooren van VVV Texel maakt zich minder druk. "Mensen komen naar Texel om te genieten van de rust en de ruimte, de natuur en het strand. Het mooie is: dat is altijd open."

Wat is code rood?

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bepaalt welke kleurcode een land krijgt: groen, oranje of rood. Volgens nederlandwereldwijd.nl krijgt een land de code rood als:

  • er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen
  • meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen

Als Nederland rood kleurt, mogen EU-landen zelf bepalen welke coronamaatregelen gelden voor Nederlandse toeristen die op bezoek komen. Ook mogen zij bepalen onder welke voorwaarden hun eigen inwoners op reis mogen naar Nederland. De kleurcode is geen officieel reisadvies.

Texel zit net als andere jaren volgeboekt en de weinige Duitse boekingen (normaal ongeveer de helft van alle boekingen, nu een derde) zullen volgens Spooren zonder problemen worden opgevuld door Nederlanders. Afhankelijk van hoe streng de Duitse voorwaarden zijn voor een reis naar Nederland, verwacht hij zelfs dat de Duitsers misschien hoe dan ook wel komen. "Uit Duits onderzoek blijkt dat de Duitsers ook hard toe zijn aan vakantie."

Genoeg Nederlandse toeristen

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht niet dat er dit jaar weinig Nederlandse toeristen zijn. "Het eigen land blijft populair", zegt een woordvoerder. Nederlanders kiezen net als vorig jaar voor zekerheid en willen niet het risico lopen dat een vakantie in het buitenland niet door kan gaan.

Maar als de buitenlandse toeristen wegblijven, maakt ook het bureau zich zorgen. "Uit onderzoek blijkt dat internationale toeristen meer geld uitgeven in Nederland, vaak langer blijven, meer souvenirs kopen. Dat is dan opnieuw wel weer een klap voor de sector."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.