Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Inhoudelijke behandeling in beladen moordzaak advocaat Wiersum van start

12 juli 2021, 07.00 uur · Aangepast 12 juli 2021, 11.57 uur · Door Robin Antonisse

Het zorgde voor een schokgolf in Nederland toen strafadvocaat Derk Wiersum bijna twee jaar geleden voor zijn woning in Buitenveldert werd doodgeschoten. Vandaag start de inhoudelijke behandeling in de rechtszaak tegen verdachten Giërmo B. en Moreno B. Het proces is extra beladen na de aanslag op Peter R. de Vries vorige week.

Inter Visual Studio/Robby Hiel

Wiersum werd in de ochtend van 18 september 2019 doodgeschoten toen hij van zijn woning naar zijn auto liep aan de Imstenrade in Buitenveldert. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het omvangrijke liquidatieprocies Marengo, waarin onder meer Ridouan Taghi terechtstaat. Peter R. de Vries is de vertrouwenspersoon van Nabil B.

Vermoedelijke uitvoerders

In de maanden na de moord op Wiersum werden Giërmo B. en Moreno B. opgepakt als vermoedelijke uitvoerders. Een derde verdachte, Anouar T., werd in november 2019 gearresteerd op verdenking van het leveren van de bij de voorbereiding en uitvoering gebruikte auto's. De inhoudelijke behandeling tegen T., die een neef is van Ridouan Taghi, volgt op een later moment.

De drie ontkennen betrokken te zijn bij de moord. Volgens hen voldoen ze onder meer niet aan het signalement van de daders. Toch ziet het Openbaar Ministerie voldoende bewijs. Naast digitale sporen is in de vluchtauto die bij de moord werd gebruikt - een witte Opel Combo - DNA gevonden van zowel Moreno B. als Giërmo B.. In het voertuig zijn ook bloedsporen van Wiersum aangetroffen. 

Beladen

De moord op Wiersum bracht een schokgolf teweeg en werd bestempeld als een 'aanslag op de rechtsstaat'. Voor het oog van de camera uitte een zichtbaar geëmotioneerde minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid zijn woede en verdriet. De zaak is nu nog meer beladen na de aanslag op Peter R. de Vries, waarbij eveneens wordt gesproken van een aanval op de rechtsstaat.

Ook burgemeester Halsema reageerde geschokt. In de rechtbank vond nog diezelfde middag een herdenkingsbijeenkomst plaats en voor het kantoor van Wiersum in Oud-Zuid ontstond in de dagen na de moord een bloemenzee.

Tekst gaat verder na de video

Stille tocht na liquidatie Derk Wiersum: "Laten we niet passief aan de zijlijn blijven" - NH Nieuws

Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het zeer omvangrijke liquidatieproces 'Marengo', dat draait om meerdere liquidaties in Utrecht en omgeving. In die zaak worden 17 verdachten vervolgd, die volgens justitie onderdeel zouden uitmaken van 'een geoliede moordmachine'. 

Eén van die verdachten in die zaak is Nabil B. Hij stapte begin 2017 'over' naar justitie en legde tientallen belastende verklaringen af over de groep. Nabil B. wees Ridouan Taghi aan als leider van de organisatie. Taghi was jarenlang de meestgezochte crimineel van Nederland, maar kon halverwege december 2019 worden opgepakt in een woning in Dubai. Hij zit inmiddels vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Ook broer kroongetuige vermoord

Het OM maakte begin 2018 bekend dat Nabil - die zelf verdacht wordt van betrokkenheid bij een liquidatie - een deal had gesloten met justitie in ruil voor strafvermindering en bescherming. Amper een week nadat justitie het nieuws bekendmaakte, werd zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten in zijn bedrijf op de NDSM-werf in Noord. 

De man die Reduan doodschoot, werd in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel. Alom wordt aangenomen dat Reduan en Wiersum zijn vermoord vanwege hun link met de kroongetuige, maar hard bewijs is daar nog niet voor gevonden. Er zijn vermoedens dat de aanslag op Peter R. de Vries te maken heeft met zijn rol in het proces als vertrouwenspersoon van Nabil B.

Vijf dagen

De rechtszaak duurt vijf dagen en wordt door de rechtbank behandeld in een extra beveiligde zaal op Justitieel Complex Schiphol. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]