Ga naar Content

"Verplaats winkels naar Grote Houtstraat om ruimte voor woningen te maken"

GroenLinks Haarlem wil de winkelleegstand en het woningtekort in de stad tegengaan door van de lege winkels woningen te maken. Hiervoor zouden volgens de partij winkels uit omliggende zijstraten moeten verplaatsen naar de Grote Houtstraat om op de leeggevallen plekken ruimte te maken voor die woningen. Afgelopen week vroeg de partij aandacht voor wonen in winkels tijdens de vergadering over de kadernota.

GroenLinks Haarlem wil woningtekort en winkelleegstand samen aanpakken - NH Nieuws

Fractievoorzitter van GroenLinks Haarlem Jasper Drost zegt dat deze twee grote problemen tegelijk aangepakt kunnen worden. “Er is een hoop leegstand in de Grote Houtstraat en we hebben een woningtekort”, zegt hij. “We willen dat het college in gesprek gaat met vastgoedeigenaren om wonen in winkels mogelijk te maken. De bovenverdieping waar vroeger Britain zat, staat nu al zo’n tien jaar leeg. Daar kunnen prima woningen komen.”

'Winkels in Anegang verhuizen'

Het winkelgebied moet volgens hem compacter. “Als er meer winkels bij elkaar zitten in de Grote Houtstraat dan komt er ruimte voor woningen elders”, zegt hij. “De winkels in de Anegang kunnen bijvoorbeeld hierheen verhuizen en dan kunnen we in de panden die daar leegkomen woningen toestaan. Kijk maar naar de Breestraat; daar heb je al woningen, winkeltjes en horeca gecombineerd. In de Anegang zie ik dat ook voor me.”

"Meer woningen en horeca in Anegang" - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Maar de ondernemers in de Anegang zien dat niet zitten. Marvin Schellevis, eigenaar van een juwelierszaak, zegt dat woningen niet thuishoren tussen de winkels in de straat. “Het zou ontzettend jammer zijn omdat dan de charme van deze leuke winkelstraat verdwijnt.”

De eigenaar van een parfumerie vindt deze oplossing merkwaardig. “Winkels trekken klanten aan. Ze gaan hier naar binnen, en pakken ook de buren mee. Als er meer winkels verdwijnen is het wachten tot de rest ook omvalt”, aldus Garcia. 

Ook Jan Retél van een mannenmodezaak in de straat vindt het waardeloos als er woningen komen. “Het winkelgebied is al zo klein hier in Haarlem, maak het dan niet nog kleiner. Ze moeten de panden boven winkels maar verbouwen tot huizen.”

Pilot

De gemeente Haarlem wil de langdurige leegstand van winkelpanden in de hoofdwinkelstraten tegengaan met een pilot. Hiermee gaat het college een tijdelijke bestemming geven aan leegstaande panden in de Grote Houtstraat en de Barteljorisstraat. Hier zouden bijvoorbeeld werkplekken voor ZZP'ers of horecagelegenheden kunnen komen.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]