Ga naar Content

Taakstraffen voor mannen uit Heerhugowaard voor runnen hennepkwekerijen

De rechtbank heeft twee mannen uit Heerhugowaard taakstraffen opgelegd voor het runnen van hennepkwekerijen kriskras door de provincie. Daarnaast hangen de mannen nog steeds straffen boven het hoofd in Italië, omdat een van hen de wiet zou hebben geëxporteerd naar het buitenland.

Foto: Politie

Justitie eiste in de zaak 2,5 jaar cel tegen drie Waarders. Het ging om twee broers, Kees (54) en Gerard (61) H., en hun compagnon L. (27). De drie waren volgens de officier in 2014 sleutelfiguren in een wietimperium. Compagnon L., Kees en Gerard zouden in verschillende panden en woningen, soms bij onwetende verhuurders en zelfs bij een van hun moeders thuis, hennepkwekerijen hebben opgezet met in totaal zo'n 8.000 planten.

Maar omdat de zaak al uit 2014 stamt en nu pas voorkomt, legde de rechtbank geen gevangenisstraffen op, maar lager uitvallende taakstraffen. Zowel Gerard H. als compagnon L. krijgen allebei 60 uur taakstraffen voor het runnen van meerdere hennepkwekerijen. De rechtbank vindt bewezen dat ze hebben 'bijgedragen aan een keten van criminele activiteiten die de samenleving ontwricht'.

Broer Kees daarentegen krijgt geen straf opgelegd. De rechtbank vindt ook dat er 'zeker aanwijzingen' zijn die de betrokkenheid van Kees bewijzen, maar noemt ze ook vaak indirect en te weinig significant.

Lees ook

Italië

Dat de zaak na jaren pas behandeld wordt door de rechtbank, heeft ermee te maken dat Italië de mannen ook achter de tralies wil hebben voor de hennepteelt en handel erin. Daar werd het drietal al veroordeeld tot zware straffen: Kees kreeg veertien jaar cel, broer Gerard bijna acht jaar en L. vier jaar. Maar de verdachten stelden hoger beroep in en dat moet nog steeds dienen.

Als de mannen in Italië in hoger beroep schuldig worden bevonden aan de invoer van drugs en deelnemen aan een criminele organisatie, mogen ze hun celstraf in Nederland uitzitten. Daar komen dan ook de taakstraffen op die de Nederlandse rechtbank Gerard H. en L. heeft opgelegd.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]