Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag op Peter R. de Vries

9 juli 2021, 07.05 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het nieuws wordt de afgelopen dagen gedomineerd door de aanslag van dinsdagavond op Peter R. De Vries, die nog altijd vecht voor zijn leven. Vandaag worden twee verdachten voorgeleid. Wat weten we nog meer over de aanslag? AT5 en NH Nieuws hebben de feiten op een rijtje gezet.

Inter Visual Studio / Robby Hiel
  • Over de gezondheidssituatie van De Vries is nog altijd weinig bekend. Volgens de laatste berichten vecht hij nog altijd voor zijn leven. Zijn familie liet gisteren aan RTL Boulevard weten dat de situatie ongewijzigd is en er nog veel onduidelijk is.
  • De twee gearresteerde verdachten zijn Delano G. (21) uit Rotterdam en Kamil E. (35) uit het Gelderse dorp Maurik. Beiden zijn al eerder met justitie in aanraking geweest: G. zat op zijn 17e in jeugddetentie en E. werd volgens meerdere bronnen vorige week nog opgepakt na een melding van bedreiging. Ze worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet beslissen of ze langer vast blijven zitten.
  • G. is de vermoedelijke schutter, E. de bestuurder van de vluchtauto.
  • Het is nog niet bekend uit welke hoek de aanslag op De Vries komt. De politie doet met een groot rechercheteam onderzoek.
  • De Westerkerk opent vanmiddag van 15.00 tot 16.30 uur haar deuren om stil te staan bij de aanslag. Iedereen is welkom.
  • De bloemenzee op de plek waar De Vries dinsdag in de Lange Leidsedwarsstraat werd neergeschoten wordt alsmaar groter.
  • Er zijn beelden van de inval bij E.'s woning in Maurik. Agenten vielen zijn woning in de nacht na de aanslag al binnen.
  • Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus heeft naar aanleiding van de aanslag de beveiligingsmaatregelen verscherpt. Wat dat precies inhoudt, kon hij in zijn brief aan de Tweede Kamer niet vertellen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]