Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Begrip voor facelift A9, maar timing Rijkswaterstaat wekt ook frustratie

8 juli 2021, 18.27 uur · Aangepast 8 juli 2021, 19.09 uur · Door Dennis Mantz

Vrijdag is het zover: dan gaat de belangrijke verkeersader (A9) tussen de knooppunten Velsen en Raasdorp flink op de schop. Het wegdek krijgt in de periode tussen 9 juli en 25 augustus nieuw asfalt en ook worden de vangrails en bermen opgeknapt. Maar er is ook kritiek. De timing - zo kort na de lockdowns - wekt frustratie bij ondernemers.

Begrip voor facelift A9, timing Rijkswaterstaat wekt ook frustratie - NH Nieuws

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, hopen ze bij Rijkswaterstaat. Het groot onderhoud ter hoogte van Haarlem, tussen de knooppunten Velsen en Raasdorp, gaat volgens de wegbeheerder namelijk zonder meer tot vertragingen leiden. "Je moet rekening houden met vertragingen tot een half uur. We hebben in de afgelopen periode geleerd thuis te werken, dus als dit mogelijk is doe dat dan ook", aldus omgevingsmanager Mike ter Hoeven.

Mariska Roos van De Bazaar in Beverwijk snapt dat er onderhoud moet worden gepleegd, maar noemt het moment van de werkzaamheden 'een flinke domper'. De markt is pal naast de A9 gevestigd. "Dan mogen we eindelijk na alle covid-ellende weer normaal open, en dan wordt de aanrijroute aangepakt. We kunnen er weinig aan veranderen, maar de timing vinden we niet briljant bedacht."

Quote

"Had het werk aan de weg toch iets eerder gedaan"

Daphne Walker, Eigenaresse natuurcamping Schoonenberg

Ook natuurcamping Schoonenberg in Velsen-Zuid had liever gezien dat de werkzaamheden ten tijde van de lockdown waren uitgevoerd. Eigenaresse Daphne Walker: "Dit is gewoon vervelend. Wij moeten in deze periode wel goed bereikbaar kunnen zijn. Gasten die een dagje weg willen en dan in de file staan, wil je niet. Daar komt dan nog eens bovenop dat ook de sluizenroute nog altijd dicht is, dus veel uitvalswegen zijn er dan niet."

Volgens Walker was een andere planning beter geweest. "Had het werk aan de weg toch iets eerder gedaan. Toen we allemaal nog thuis werkten, had niemand er last van gehad."

Volgens Rijkswaterstaat was het vanwege de lange voorbereidingstijd niet mogelijk om al eerder met de werkzaamheden te beginnen. Om de overlast te beperken wordt er wel 24 uur, 7 dagen per week doorgewerkt.

Gemeente Velsen 

De gemeente Velsen verwacht dat Rijkswaterstaat voldoende maatregelen heeft genomen om de overlast 'aanvaardbaar' te houden, zo laat wethouder (verkeer) Bram Diepstraten weten.

"Zoals bekend zijn de snelwegen en tunnels rond Velsen kwetsbaar. We zien regelmatig dat verkeer bij de Velsertunnel vastloopt. De Velsertunnel en de Wijkertunnel blijven gedurende de werkzaamheden echter gewoon beschikbaar, met uitzondering van de Wijkertunnel in de nachten van 23 tot 25 augustus. De A9 richting Alkmaar is dan bij knooppunt Velsen afgesloten. Verkeer in die richting kan rijden via de A22 en de Velsertunnel."

"Omdat het woon-werkverkeer in de regio een stuk minder is tijdens de vakantieperiode en er gewoon rijstroken beschikbaar blijven, verwacht ik dat de verkeershinder aanvaardbaar is."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]