Ga naar Content

Materiaal- en personeelstekorten voor festivals: "Tenten staan bij teststraten GGD"

Festivalorganisatoren zijn dolblij als evenementen en festivals deze zomer door mogen gaan van het kabinet, maar hebben hun handen meer dan andere jaren vol aan de voorbereidingen. Er zijn namelijk grote tekorten aan hekken, tenten en materialen om podia op te bouwen. Martijn Bevelander, organisator van Haarlem Jazz weet wel hoe dat komt. "Het merendeel van de tenten en hekken staan bij de GGD-teststraten en vaccinatie-locaties."

Foto: NH

Martijn heeft stad en land af moeten bellen om aan zijn spullen te komen voor Haarlem Jazz dat staat gepland op 19, 20, 21 en 22 augustus. "Al die materialen zijn gewoon weg, dus we hebben echt flink moeten shoppen en zelfs uit Duitsland hekwerken moeten halen."

Ook Bart Geleijnse, organisator van het Veerplasfestival ondervindt problemen. "Het is echt heel lastig, ik ben er wel druk mee geweest de afgelopen weken. Ik ben blij dat wij in juli ons festival hebben, want in augustus staan er veel meer gepland en ik vraag me echt af waar ze de spullen vandaan gaan halen."

Het is Bevelander van Haarlem Jazz gelukt om zijn spullen te verzamelen, maar dat viel niet mee. "Je moet ook creatief zijn, als iets er niet is moet je iets anders bedenken.

Materiaal en personeelstekorten voor festivals - NH Nieuws

Ook is er een tekort aan goede medewerkers. "Er zijn te weinig horeca-professionals en te weinig echte stagebouwers beschikbaar", vertelt Bart van het Veerplasfestival. En dat bedoelt hij de specialisten die bijvoorbeeld als barhoofd werken op het festival. Oproepkrachten vinden voor een baantje bij de kassa, is volgens hem niet het grootste probleem.

Deze professionals hebben vaak ander werk aangenomen afgelopen jaar en geven dit niet zomaar weer op. "Van onze pool is nog maar 25 procent over", vertelt Martijn van Haarlem Jazz. "Het merendeel is ook naar de GGD overgestapt of zijn andere banen gaan zoeken."

Samenwerken

Martijn ziet wel veel meer samenwerking en saamhorigheid ontstaan door de huidige situatie. "We werkten al wel samen met andere festivals, maar nu lenen we personeel uit en ook materialen. Dus dat is wel het mooie wat hieruit voortkomt. "

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook