Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Talloze sigarettenpeuken van de straat gelicht, 'heel erg probleem'

10 juli 2021, 15.31 uur · Aangepast 10 juli 2021, 15.42 uur · Door Sidney Dijkers

Honderdduizenden sigarettenpeuken worden vandaag van de straten in onze provincie gelicht door tientallen vrijwilligers. Van Hoofddorp tot Enkhuizen en van Hilversum tot Den Helder vinden opruimacties plaats, als onderdeel van een landelijke actie om de peuk uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Dat is hard nodig: meer mensen moeten bewust zijn van de gevolgen voor het milieu, vindt Bernadette Hakken.

De 'opbrengst' van de schoonmaakactie in Hoofddorp

De mede-initiatiefneemster van deze landelijke opschoondag staat beter bekend als 'het peukenmeisje'. Al een aantal jaar raapt ze sigarettenpeuken van de straat. En ook vandaag staat ze er, met een emmer vol opgeraapte peuken in de hand, in de metro van Amsterdam.

Daar wordt ze ondertussen aangesproken door iemand die haar in het Duits benadert. Of ze kan uitleggen wat ze aan het doen is. Ze moet erom lachen, maar het maakt ook duidelijk hoe zeer de bewustwording rond de gevolgen van sigarettenpeuken op straat nog ontbreekt, zegt Bernadette. "Je ziet hoe weinig mensen zich realiseren hoe slecht het is. Het is heel erg geaccepteerd om je peuk op straat te gooien, dat is een heel erg probleem."

Milieu

Ze heeft talloze redenen waarom de gevolgen van zo'n peuk op straat zo groot zijn. Zeker het plastic dat in de filters zit heeft grote gevolgen, zegt Bernadette. Het stroomt via de peuken in ons water. Ook dieren drinken daarvan.

"Dagelijks in Nederland wordt er een vuilniswagen vol met peuken in het milieu gekiept. Daarmee wordt een enorme hoeveelheid giftige stoffen in het milieu gedumpt", legt ze uit. Die zitten namelijk in die sigaretten verwerkt. Vogels eten ze vervolgens op. "Onderzoek wijst uit dat 70 procent van de zeevogels peuken in hun maag hebben. Ook is bewezen dat zaden van planten slechter opkomen als je er een sigarettenfilter bijlegt. En een aantal van die zaden zijn weer het hoofdbestanddeel van voedsel voor ons vee."

Een groep vrijwilligers raapt sigaretten van de straten van Enkhuizen - WEEFF / Peter Goedhart

Tijd voor actie dus. Zelf is Bernadette op pad in Amsterdam, eerst rond de Johan Cruijff Arena, vanmiddag is ze met een groep in het centrum. Daarnaast worden er ook op talloze andere plekken peuken geraapt. Bijvoorbeeld in Hoofddorp of in Enkhuizen. "We hebben als doelstelling 250.000 peuken op te rapen door het hele land. We zitten al bijna op de 200.000."

Maar dat is een tijdelijke oplossing voor het probleem. Liever ziet ze natuurlijk minder uitgetrapte sigaretten op straat. Bewustwording is daarbij nodig; rokers zouden zelf iets bij zich moeten hebben waarmee ze de sigaret later weg kunnen gooien. Maar ook de overheid moet volgens haar meer in actie komen. "We willen als actiegroep dat er over twee jaar 70 procent minder peuken op straat liggen. Als dat niet wordt bereikt, moet er een verbod op de filters komen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.