Alkmaar

NL
V

Boer Baltus pal achter actievoerende boeren: "We moeten ons wel laten horen"

7 juli 2021, 08.00 uur · Door Carolien Hensbergen

Boeren gaan vandaag protesteren naar aanleiding van recent verschenen rapporten over de aanpak van de stikstofcrisis. Als oud-voorman van de protestacties is boer Baltus uit Zuidschermer van de partij in Den Haag. "Zonder tractor en spandoeken, maar ik steun die jongens wel." Voor de coronacrisis protesteerden de boeren vaker met tractoren op het Malieveld. Baltus reed regelmatig voorop.

Veehouder Ad Baltus tussen zijn koeien in de Schermer - NH Nieuws / Carolien Hensbergen

"Als we nu niks laten horen, ja dan is alles wel prima", zegt Baltus thuis op zijn boerderij onder de rook van de Alkmaarse huisvuilcentrale. Daarmee doelt hij op de recente alarmerende rapporten over de stikstofcrisis en de gevolgen daarvan voor de veeteelt. Actievoeren heeft Baltus achter zich gelaten sinds hij zich kandidaat stelde voor de politieke partij BoerBurgerBeweging. De partij behaalde een zetel bij de verkiezingen. Zelf werd hij niet gekozen, maar dat betekent niet dat de veehouder zijn vechtlust verloren heeft. 

'De balans is zoek'

"We moeten een balans vinden tussen de landbouw en natuur. Dat moeten we samen doen. Zonder boeren, gaat ook het landschap verloren." De acties vandaag zijn slechts een signaal,  zegt Baltus. "Met actie voeren alleen komen we er niet. We moeten gezamenlijk op zoek naar oplossingen. Als boer wil ik er ook alles aan doen om de stikstofcrisis te bestrijden, maar om dan maar een hele sector om zeep te helpen. Dat kan gewoon niet."     

Tekst gaat door onder de video 

Veehouder Ad Baltus gaat gewoon weer mee naar Den Haag - NH Nieuws

De nieuwe acties zijn volgens Baltus onvermijdelijk na het verschijnen van diverse stikstofrapporten. Zo concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat 'ongekende transformatie' van het landelijk gebied nodig is voor de reductie van stikstof. Om de klimaatdoelen te halen zouden bijvoorbeeld bijna alle boeren uit de Gelderse vallei moeten verdwijnen. Het planbureau adviseert om stikstofmaatregelen per gebied af te wegen tegen natuur- en klimaatdoelen.  

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]