Ga naar Content

Gerelateerde videos

Dit bedrijf helpt woningzoekers met het bouwen van een eigen huis

Op de overspannen woningmarkt is een groot tekort aan betaalbare koopwoningen. Toch zijn er mogelijkheden om voor een goede prijs je droomhuis te vinden. Een Amsterdams bedrijf helpt zelfbouwers bij de bouw van hun eigen huis.

Mireille Capiau kwam zo'n 4 jaar geleden op het idee om samen met vrienden en bekenden haar eigen huis te bouwen.  Voor velen is dat een droom, maar Mireille en haar huisgenoten zijn doorzetters en maakten hun droom waar. Op IJburg vonden zij een kavel waar het droomhuis moest komen. Volgend jaar hoopt ze de sleutel te krijgen.

Foto: NH Nieuws / Marc Ruyg

"Zelfbouw is heel hard werken en je droom najagen", aldus de toekomstige huiseigenaar Mireille. Gelukkig is de bouw voor haar geen onbekend terrein en dat maakt de drempel om het zelf te doen een stuk lager. Maar als het aan Ernestien Idenburg ligt, wordt zelfbouw bereikbaar voor veel meer mensen. Haar bedrijf werkt als een soort makelaar die de toekomstige bewoners veel werk uit handen neemt. "Niet iedereen hoeft telkens het wiel opnieuw uit te vinden."

Wie heeft er een yogastudio aan huis?

ernestien idenburg

Zelf een huis bouwen is goedkoper omdat je tegen kostprijs kunt bouwen. Maar Idenburg ziet dat in de praktijk dat geld gebruikt wordt voor extra luxe of duurzame voorzieningen. Opeens is het dan mogelijk om bijvoorbeeld een extra ruimte te maken voor bijvoorbeeld yogaoefeningen. 

Foto: NH Nieuws / Marc Ruyg

Gemeenten moeten volgens Mireille de zelfbouwers beter helpen en ondersteunen bij het bouwproject. Nu is het bedrijf in dat gat gesprongen en helpt het bij de bouw van zo veel mogelijk woningen. Het zou volgens het bedrijf mooi zijn als 10 procent van de nieuwbouw voor zelfbouw gereserveerd zou worden, maar ook daarmee zal het woningtekort niet snel opgelost worden.

Veel zelfbouwprojecten, zoals Wij_land op IJburg, betreft nieuwbouw, maar ook bij het verbouwen van oude kantoren, schoolgebouwen of boerderijen kan het een oplossing zijn. Ernestien droomt er van om samen ooit met anderen een grote boerderij te verbouwen tot haar droomhuis.

Bouw van Wij_land op IJburg met Ernestien Idenbrug - Foto: NH Nieuws / Marc Ruyg

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]