IJmond

NL
V

Politici uitgenodigd bij Tata Steel: "Om ze te laten zien waarover ze gaan debatteren"

5 juli 2021, 18.30 uur · Door Thomas Jak

Tweede Kamerleden waren vandaag op uitnodiging van FNV Metaal op bezoek bij Tata Steel. "Als ze in september gaan debatteren over de toekomst van het bedrijf, moeten ze wel weten waarover ze het hebben", vindt FNV Tata Steel-voorzitter Gerrit Idema. Dat er ook gesproken zou zijn over negatieve framing door de media, ontkent hij. 

Tweede Kamerleden bij FNV Metaal - FNV Metaal

Vorige maand gingen vijftig werknemers van Tata Steel naar Den Haag om het vergroeningsplan 'Groen Staal' van FNV Metaal onder de aandacht te brengen bij Tweede Kamerleden. Ook boden zij de petitie 'Trots op Staal uit de IJmond' aan. 16.000 mensen zetten hun handtekening onder die petitie.

Maar daar bleef het niet bij. Idema: "Ook hebben we de Tweede Kamerleden gevraagd Tata Steel eens te komen bezoeken voor zij over de toekomst van het bedrijf gaan debatteren op 9 september."

Volgens de voorzitter van FNV Tata Steel ging het vooral om 'een algemene indruk van het bedrijf' en wilde FNV 'de zaken laten zien waarover veel gesproken wordt, zoals kooksfabriek 2'. Dat ook framing door de media ter sprake gekomen zou zijn, zoals Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB in een tweet zegt, wijst Idema van de hand. 

Idema: "Vandaag hebben we het specifiek gehad over grafiet en zwarte sneeuw. Dat zijn items die je altijd weer terug ziet komen, terwijl er al anderhalf jaar geen gram grafiet meer van het terrein is gewaaid. Het is heel moeilijk onder dat beeld uit te komen."

"Van der Plas herkent dat beeld van negatieve publiciteit en zegt: 'dat hebben wij ook als het gaat om de boeren'. Maar die tweet is voor haar rekening", vindt Idema.

Tweede Kamerlid: "We gaan voor zo schoon en snel mogelijk"

Onder andere Raoul Boucke, Tweede Kamerlid namens D66 was vandaag in Wijk aan Zee. Hij noemt het plan Groen Staal in een reactie 'zeer interessant'. 

"Het is duidelijk dat we naar een schonere staalproductie willen. Dat is beter voor de gezondheid en voor het klimaat. Wat D66 betreft gaan we voor zo schoon en snel mogelijk. Als Nederland willen we en kunnen we daarin voorop lopen. Dat biedt kansen voor onze economie en onze banen."

Naast Caroline van der Plas van de BBB, waren ook onder andere Agnes Mulder van het CDA, Joris Thijssen van de PvdA en Dion Graus van de PVV aanwezig bij het werkbezoek.

Steeds meer aandacht uit Den Haag

De laatste tijd is er steeds meer aandacht uit Den Haag voor de problemen rond Tata Steel. Twee weken geleden legde demissionair staatssecretaris Van Veldhoven haar oor nog te luister bij de vele IJmondse omwonendenorganisaties.

Ook kondigde staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius vorige maand aan dat een commissie van wetenschappers gaat beoordelen op welke manier Tata Steel het best de milieuproblemen kan aanpakken. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]