Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Megaproject 'Zeesluis IJmuiden' klaar om getest te worden: "Een mijlpaal"

3 juli 2021, 17.00 uur · Door Dennis Mantz

Na vijf jaar van bouwwerkzaamheden op het sluizencomplex zijn de meeste hijskranen uit het zicht verdwenen en staat er een naambord bij de imposante voordeur van het Noordzeekanaal. De bouw van 'Zeesluis IJmuiden' nadert onmiskenbaar de voltooiing. Het project kan volgens Rijkswaterstaat naar de testfase.

Megaproject 'Zeesluis IJmuiden' klaar: "Testen kan beginnen" - NH Nieuws

Jan Rienstra, projectmanager bij Rijkswaterstaat, is verheugd met de ontwikkelingen. "Dit is een mijlpaal", zo vertelt hij. "Aannemerscombinatie OpenIJ is bezig met de laatste terreininrichtingen en dan leveren ze de zeesluis deze zomer nog op. We kunnen nu gaan testen en dat wordt eigenlijk best een ontdekkingsreis. Een interessante tijd ook, die we goed moeten doorlopen."

Coby Springers, bewoner van sluiseiland, kan voor haar woning een lach niet onderdrukken. "Ein-de-lijk", zegt ze. "We krijgen de rust weer terug en dat is gewoon best prettig natuurlijk. Tegelijkertijd vonden we het geweldig om het bouwproces mee te maken en om straks pal naast de grootste zeesluis ter wereld te wonen."

67 miljoen

Het Rijk maakte deze week bekend dat de maatregelen om verzilting tegen te gaan 67 miljoen euro meer zal gaan kosten. Een damwand waarmee het zoute water moet worden weggevoerd naar het gemaal is complexer en duurder dan gedacht. 

Jan Rienstra van Rijkswaterstaat legt in de video uit hoe het kon gebeuren dat er meer geld moet worden vrijgemaakt. 

Zeesluis IJmuiden
Na bijna honderd jaar is de Noordersluis in IJmuiden aan vervanging toe. Met de bouw van de nieuwe Zeesluis IJmuiden hoopt het Rijk de bereikbaarheid van de haven in Amsterdam te verbeteren en de economie stimuleren.

De nieuwe zeesluis wordt 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep. De verwachte levensduur van de zeesluis is opnieuw honderd jaar.

De zeesluis wordt in januari 2022 geopend.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]